Инфо

18. август 2016.18. авг 2016.
ШТИТЕ ЛИ ГРОМОБРАНИ ЉУДЕ И ИМОВИНУ ОД НЕВРЕМЕНА

НЕМА СТОПОСТОТНЕ ЗАШТИТЕ

Сваке секунде на земаљској кугли гром удари приближно око милион пута. Од тога око сто громова сваке секунде погоди тло. У просеку сваки квадратни километар Земљине површине годишње био је на удару бар три грома. Штете, само у Европи, мере се милијардама евра
Громови, мистерија природе коју наука ни до данас није успела да обузда. Непредвидљиви, громогласни и за већину страх и трепет од његовог разарајућег удара. Удара и на живот и на џеп који зна итекако да буде испражњен после дејства ове силе пред којом пуца електроинсталација, а како смо се у последње време уверили, у тренутку нестаје и живот.
Како заштитити себе и имовину вечито је питање. Једини начин заштите је прихватити наелектрисање и што безбедније по објекат и људе спровести га у тло, одговарају стручњаци. Ту улогу преузимају громобрани.
- Правилником о техничким нормативима за заштиту објеката од атмосферског пражњења („Сл. лист СРЈ“ број 11/1996.) прописани су технички нормативи за пројектовање, извођење, верификацију и одржавање громобранске инсталације. Громобранска инсталација изведена у складу са важећим техничким прописима не може пружити апсолутне гаранције за заштиту људи, животиња и имовине у објекту, али њеним извођењем, знатно се смањује ризик оштећења која могу бити изазвана ударом грома у штићени објекат ““ каже Радмило Топаловић, наш саговорник из Института за заштиту на раду а.д. Нови Сад, Одељење Шабац.
На основу прорачуна нивоа заштите објекта који се штити, врши се избор громобранске инсталације која се у принципу састоји од спољашње (прихвата и одводи у земљу енергију атмосферског пражњења) и унутрашње (смањује опасна дејства атмосферских пражњења) громобранске инсталације.
- Спољашњу громбранску инсталацију чине прихватни систем, спусни проводници и систем уземљења. Прихватни систем може бити састављен од било које комбинације следећих елемената: штапних хватаљки, разапетих жица и мреже проводника. Српским стандардима су дефинисане: штапна хватаљка са уређајем за рано стартовање и штапна хватаљка са кружним прстеном. Сваки од поменутих прихватних система, као и њихова комбинација има своје предности, али како је напоменуто не могу се пружити апсолутне гаранције за заштиту штићеног објекта.
Врло је битно да се током експлоатације објекта громбранска инсталација одржава ради очувања њене ефикасности у погледу нивоа заштите.
- Верификација громобранске инсталације врши се у складу са важећим техничким прописима. Институт за заштиту на раду а.д. Нови Сад, пружа услуге из више области, а једна од њих је и контрола нових и реконструисаних громобранских инсталација, као и периодична контрола громобранске инсталације, која се у зависности од прорачунатог нивоа заштите објекта од атмосферског пражњења врши на две, четири и шест година. Моја препорука је да власници објеката на којима је изведена громобранска инсталација исту редовно одржавају ради очувања њене ефикасности и врше периодичну контролу громобранске заштите, ангажујући правна лица која обављају ту услугу и да ове обавезе не схвате као додатни трошак, већ као редовне трошкове текућег одржавања објекта.
Стручњаци сматрају да ниједан громобран не пружа стопостотну заштиту. За штету насталу од удара грома, чији смо одговор до закључења овог броја покушавали да добијемо од надлежних, сносимо сами. И даље вреди она народна: „Уздај се у се и своје кљусе“.
ОПРЕЗНО
Радиоактивни громобрани нису опасни ако се налазе на крововима и стубовима. Ако нису на предвиђеном месту, већ како се дешавало због несавесних грађана, у поткровљима или подрумима, могу представљати опасност по животну средину услед физичког оштећења чиме се изазива контаминација. Штетно зрачење у дужем периоду може бити узрок и канцерогеног обољења. Неовлашћено и нестручно руковање доводи до непотребног излагања јонизујућем зрачењу и оних који га уклањају, али и оних који се нађу у њиховој средини, упозоравају у Агенција за јонизујућа зрачења.
ПОСЛЕДЊЕ НЕВРЕМЕ БЕЗ ПОСЛЕДИЦА
Последњи налет невремена које је праћено великим бројем громова и јаком кишом, у ноћи између недеље и понедељка, на срећу, није изазвао веће штете како грађанству тако и пољопривредницима.
Како су нам рекли из шабачке Дирекције за пољопривреду, киша ће допринети наливању зрна кукуруза и соје, а помоћи ће и овдашњим ратарима у бољој припреми земљишта за јесењу сетву.
-Поједина домаћинства, на жалост, поново су претрпела штету због удара грома, али других штета није било. Када је реч о пољопривреди, падавине су пријале усевима, нарочито соји и кукурузу и сасвим су довољне за заливање зрна. Било би добро да до жетве више не буде киша како би се зрна осушила ““ речено нам је у Дирекцији.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa