Инфо

18. август 2016.18. авг 2016.
УЧЕСНИЦИ 10. ЛИКОВНЕ КОЛОНИЈЕ „СРБИЈА ОЧИМА РУСКИХ СЛИКАРА“ НА ПРИЈЕМУ У ДУЊИЋА КУЋИ

ГРАД ОТВОРЕНОГ СРЦА

Гостима из Русије и Украјине прошлог петка Игор Марсенић, члан Градског већа задужен за културу, упутио речи добродошлице, истичући жељу Градске управе да створи савремени град у коме ће уметност, поготово савремена, имати своје место у свим животним аспектима
Руски сликари, међу којима и једна Украјника, прошлог петка на пријему у Дуњића кући разменили своје утиске и уметничке погледе са чланом Градског већа задуженим за културу Игором Марсенићем. Том приликом истакнута је жеља Градске управе да створи савремени град у коме ће уметност, поготово савремена, имати своје место у свим животним аспектима суграђана.
- Шабац је увек био један отворени, динамичан град. Изузетно је значајно да постоји међународна размена и сарадња зато што та искуства оставе увек један значајан траг у друштвеном животу града. Остао сам затечен и почаствован дивним речима које су наши гости упутили нашем крају, граду. Неки пут и живећи, могу да кажем, нашу свакодневицу ми затворимо очи и нисмо способни да видимо неке ствари које су око нас. Зато је јако значајно када дође неко са стране, чистог и бистрог погледа на ту нашу стварност и каже вам многе лепе ствари и ствари које ви можете да унапредите. Мени лично јако је пријао разговор са њима јер овакво искуство увек обогати човека ““ изјавио је Игор Марсенић.
Учесници 10. Ликовне колоније „Србија очима руских сликара“, у организацији Друштва српско-руског пријатељства „Владимир Путин“, а под покровитељством Градске управе града Шапца, имали су само речи хвале за добродошлицу и пријем.
- У Шапцу сам, као и у Србији, први пут. Одушевљен сам. Утисци су дивни. Кад смо сликали на улицама града Шапца прилазили су нам људи, поздрављали нас као најрођеније, причали са нама. Одушевљен сам њиховом добродушношћу. Има много лепих кутака који су нам инспирација. Одушевљен сам и архитектуром града, као и црквом ““ рекао је Сагит Гималетидинов из Уфе.
За своје слике, рађене уљем на платну, Наталија Гартман из Јекатеринбурга, пронашла је у малим кућама са црепом и од цигле.
- Веома су ми се свиделе те ваше мале куће. Сматрам да град чине посебним мала дворишта. Присутна је душевна топлина кућа и самих дворишта. Одушевљени смо бојама, а посебно цвећем геранијумом кога код нас нема. Када бих у једној реченици морала да опишем ваш град рекла бих само сунце и мир ““ одговорила је Наталија Гартман.
Сликари ће до 29. августа стварати у Шапцу и околини. Сви радови биће поклоњени у хуманитарне сврхе, школама у којима се учи руски језик и Хуманитарном удружењу „Ана“.
СВЕ ПО ПЛАНУ
Организатор Ликовне колоније „Србија очима руских сликара“ Слободан Николић, председник Друштва српско-руског пријатељства „Владимир Путин“ изјавио је протеклог уторка, да све тече по плану.
- Наши гости имали су прилику да посете Београд и Нови Сад. Киша претходна два дана правила је мање проблеме па нису били у могућности да сликају напољу. Надамо се да ће у наредном периоду све бити како смо замислили. У понедељак, 29. августа, биће организована изложба свих радова у Хотелу „Еуфориа“ где су смештени.
О. Г.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa