Инфо

18. август 2016.18. авг 2016.
СУЗБИЈАЊЕ КУКУРУЗНОГ ПЛАМЕНЦА

ПРАВИ ТРЕНУТАК

Кукурузни пламенац добро је позната штеточина која напада више биљних врста, али су јој главне биљке хранитељке кукуруз и паприка на којима изазива велику штету на роду.
- Иако се мање-више зна, ипак треба подсетити пољопривреднике да је управо сада време када овај инсект „ради“. То је пре свега ноћни лептир из породице црамбидае, који не оштећује биљку, него његова ларва, односно гусеница. Ларва се храни листом и касније се убушује у само стабло. Када се лист развије иза ње остаје кружна рупа на листу. То је први знак на основу којег можемо да видимо да је кукуруз нападнут. Тада је већ релативно касно за третирање, јер су гусенице већ направиле велику штету. Максимум лета прве генерације је био у периоду почетка јуна месеца, али у јулу почиње рад друге генерације када је кукуруз у поодмаклом стању раста и када заштиту није баш лако урадити. Мониторинг полагања јаја и пиљења гусеница кукурузног пламенца се обавља прегледом. Прати се уз помоћ светлосне лампе. Такође се, стање може пратити праћењем бројности јаја која је женка положила. За успешно сузбијање кукурузног пламенца је најбоље посаветовати се са стручњацима ““ истиче дипл. инж. заштите биља Слободан Гошић из Пољопривредне саветодавне и стручне службе Шабац.
Од биолошких метода обавезно је поштовање плодореда и уништавање кукурузовине на парцелама пре почетка сезоне. Ту уситњену кукурузовину би требало заорати јесењим орањем, да не остане на површини.
- Мере заштите за сузбијање ларви кукурузног пламенца треба спровести јер се јајна легла и испиљене ларве могу наћи и на усеву кукуруза и на усеву паприке. Како је ова година повољна у смислу да кукуруз још има зелену боју и сочне клипове, с тим у вези и пламенац има довољно хране на домаћину, тако да још није прешао на паприку.
Постоје регистроване активне материје, односно препарати за сузбијање пламенца. Важно је добро проценити, да ли и када треба извршити његово сузбијање.
- Постоје прагови штетности. Време варира из године у годину, у зависности од температуре и развитка инсекта. Потребно је прскање висококлиренсном прскалицом која иде изнад стабљике кукуруза и користити регистроване препарате са великом количином воде због велике површине лисне масе, коју је просто потребно „окупати“, јер средство треба да дође у контакт са самим јајним леглима или младим ларвама, пошто је тада овај инсект најосетљивији на инсектицид. За сузбијање ларви Остриние нубилалис у нашој земљи регистрован је инсектицид Фобос-ЕЦ у дози од 0,3 л/ха.
О. Г.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa