Инфо

18. август 2016.18. авг 2016.
АВГУСТ И СЕПТЕМБАР КРИТИЧНИ МЕСЕЦИ ЗА АЛЕРГИЈУ НА АМБРОЗИЈУ

ПОМОЋИ ИМА, АЛИ НЕ И ЛЕКА

Кашљете, кијате, сврбе вас нос, очи и уши? Мерите температуру и питате се како сте се успели прехладити по врућини? Нисте прехлађени? Е, онда сте алергични на амброзију!
Учесталост алергијских поремећаја, па и алергије на амброзију, деценијама је у порасту. То је последица стреснијег начина живота, ширења инфекција, промена у прехрани, околини и клими.
С једне стране, ту су климатске промене попут високих температура и летњих суша, које погодују расту корова. С друге стране, нередовно одржавање зелених површина и чишћење корова, такође су узроци пораста алергије на амброзију. Амброзија (Амбросиа артемисифолиа Л.) је коров, а домовина амброзије је Северна Америка, одакле у Европу долази 1863. То је биљка која изазива праву пошаст код људи алергичних на њен полен. Реакција на полен започиње већ код концентрације од 20 до 30 зрнаца у ваздуху на један кубни метар. Симптоми алергије на полен амброзије укључују повећано лучење секрета из носа, сузење и свраб очију, кашаљ, кијање, отежано дисање.
Амброзија цвета током августа и септембра, а током цветања ослобађа око сто милиона зрна полена, коју ветар може однети 300 километара. Производи око 60.000 семенки отпорних на смрзавање, које могу преживети више од 30 година.
Расте као коров на напуштеним земљиштима уз обале река и потока, поред железничких пруга, уз паркове и ливаде, међу усевима и на зеленим градским површинама.
Доктори саветују да избегавате амброзију ако сте алергични на њен полен. Препоручује се избегавање одласка у природу и задржавање у климатизованим просторима. У склопу ове тактике треба затварати прозоре, свакодневно прати косу и мењати постељину и не сушити веш на отвореном. Једино погодно време за одлазак у природу је одмах после кише. А, ако влада суша, осуђени сте да пола лета проведете затворени у климатизованим просторима, уместо да уживате у природи и сунцу. Наравно, ово су само стари предлози којих се тешко може било ко придржавати у савремено доба.
Друга раширена терапија подразумева примену антихистаминика и кортикостероидних лекова, који делују против упала и ублажавају алергијске тегобе.
Иако такав приступ доноси олакшање, узрокује нежељене нуспојаве и не решава узрок алергије. Препоручује се, такође, имунотерапија, природни поступак којим се остварује хипосензибилизација, односно смањење осетљивости на алерген. Имунотерапија се проводи путем поступног излагања пацијента све већим дозама алергена да би сам организам постао отпорнији на полен.
Кажу да у природи постоји лек за сваку болест, само га човек не види, јер је природи окренуо леђа. Постоји неколико биљака које ће вам помоћи у отклањању симптома, али вас могу и излечити од алергије, ако их редовно и дуготрајно узимате.
Уље црног кима (Нигелла сатива) било је познато још у старом Египту као универзални лек. Оно што су стари Египћани знали, потврђено је бројним научним студијама, па се данас уље црног кима препоручује за превенцију и лечење бројних здравствених проблема. С обзиром на његово противупално, имуномодулацијско и антихистаминско деловање, један је од првих избора за ублажавање и превенцију алергијских тегоба. Ублажује све симптоме алергија, делује бронходилатацијски и олакшава дисање, а антибиотским деловањем спречава развој секундарних бактеријских инфекција, које се често јављају уз алергије. Пије се у дози 20-30 капи три пута дневно, после оброка. Могу га користити и деца.
Природни антихистаминик кверцетин ублажава симптоме алергије, поготово ако се узима у комбинацији с витаминима Ц, Е и Б12, као и са минералима цинком и калцијумом. Овај антиоксиданс налазимо у бобичастом воћу, грожђу, љубичастом луку, јабукама и црном чају.
Многа су истраживања показала његова противалергијска и противупална својства. Истраживање бостонског Медицинског факултета утврдило је да овај флавоноид може да блокира хистамин и друге ствари које повезујемо с алергијама. Препоручена доза износи између 200 и 400 милиграма три пута дневно.
Коприва најчешће расте као коров, а налазимо је готово по целом свету. Ова биљка може да спречи активност хистамина и показала је противупална својства. Тако је истраживање објављено у часопису Планта Медица показало да је дневна доза од 600 мг екстрата коприве ублажила симптоме полена код 58 посто третираних испитаника. Њих 48 посто изјавило је да је коприва по њиховом мишљењу била делотворнија од лекова на рецепт. Алергију можете ублажити и чајем од коприве.
Уље ноћурка и уље лана, због есенцијалних масних киселина које садрже, делују противупално и ублажавају симптоме ако се узимају дуже време.
Лист црне рибизле у облику чаја регулише претерану имунолошку реакцију.
Хидролат римске камилице ублажава црвенило и свраб очију, док ће инхалација етеричних уља рузмарина и папрене метвице увећати проходност горњих дисајних путева.
Ако сте алергични, испирајте уста и нос чајем од кадуље, и мажите унутрашњу страну носа домаћим маслиновим уљем.
Тешко је поверовати да биљка која нам ствара толико проблема и загорчава живот пуна два месеца може имати лековитих својстава. Али, ипак је истина. Амброзија се у медицини користи за лечење низа тегоба и болести. Садржи етерична уља, артемисифолин, кверцетин, агматин, лимонен, гликозиде и витамин Ц. Користи се као природни адстригент, антисептик, антибактерик, антиепилептик, антипиретик, стимуланс и противотров. Уље од амброзије користи се за лечење разних површинских рана. Маст или крема од амброзије примењује се против хемороида и чирева.
За типично женске проблеме, нарочито поремећај месечног циклуса, намењен је корен амброзије, док свежи сок биљке лечи разне инфекције стопала.
Звучи помало парадоксално, али полен амброзије користи се и за антиалергијске третмане у зимским месецима.


Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa