Инфо

8. септембар 2016.8. сеп 2016.
ОД ЧЕТВРТКА ДО СУБОТЕ 48. ЧИВИЈАДА И 9. МЕЂУНАРОДНИ ЧИВИЈАШКИ КАРНЕВАЛ

ПРАЗНИК ХУМОРА У ШАПЦУ

Проглашење победника за најбољи афоризам, сатиричну причу и карикатуру заказано у Народном музеју у четвртак у 20 часова
Нови председник Чивијашке републике Марко Сомборац
Најављен рекордан број учесника на Дечјем карневалу
Велики карневал окупља 31 трупу из 15 замаља Европе
Сви смештајни капацитети у Граду попуњени
Традиционални празник хумора и сатире на далеко познат као „Чивијада“ почиње данас по 48. пут и траје до суботе 17. септембра. Организатори најављују богат садржај, добар провод и рекордан број учесника. Колико је манифестација обогаћена од 2009. године Чивијашким карневалом у последње време добила на популарности сведочи и податак да су сви сештајни капацитети у Граду ових дана попуњени.
Рекордан број учесника
Као и претходних неколико година Чивијада почиње Чивијашким часом у шабачким основним школама, а од предвиђеног садржаја првог дана манифестације организатори издвајају Отварање изложбе карикатура и доделу награда победницима на Конкурсу за најбољи афоризам, карикатуру и сатиричну причу у Народном музеју, Карневал кућних љубимаца као и програм „Нек“™ се точак покрене“.
-Програм „Нек“™ се точак покрене“ је новина. Идеја нам је била да реплику точка на бини покрене најстарији Чивијаш и имали смо ту срећу да нађемо човека који баш у четвртак слави 95 рођендан. Верујемо да ће чика Љуба Марковић сам по себи бити својеврсна атракција- истиче Радушко Јанковић координатор Чивијашког карневала и додаје.
-За петак је планиран Карневал трудница и беба за који се већ пријавило 70 учесника. Оно чиме посебно можемо да се поносимо је Дечји карневал који почиње одмах након дефилеа беба, и који ће бити најмногобројније дешавање оваквог типа у Србији. Око 1.200 деце продефиловаће шабачким улицама, а само прва трупа из ПУ „Наше дете“ броји 400 малишана. Одмах након њих су мали Лајковчани који ће преко филмских хитова покушати да нам дочарају 20. век. У петак вече је изложба Драгана Петровића у Културном центру под називом „Сава и време теку заједно“, а након тога предвиђен је мјузикл Позоришта на Теразијама „Браћа (б)лузери“ са Иваном Михаиловићем и Иваном Јефтовићем у главним улогама. Субота је време за Велики међународни Чивијашки карневал под чијим окриљем ће наступити 31 трупа из 15 европских земаља. Жао нам је што је због политичких превирања Турска отказала свој долазак. Примопредаја дужности између Зорана Кесића, одлазећег Чивијашког премијера и новог председника Чивијашке републике Марка Сомборца заказана је за суботу у 21 сат- наводи Јанковић.
Искоришћени туристички потенцијали
Од каквог је значаја Чивијада за туристички живот града Шапца говори и податак да су наредних дана сви смештајни капацитети у граду попуњени. Током фестивалских дана Шапчанима ће бити представљена Туристичка заједница Херцеговине, док ће посебан акценат бити стављен на Базар са увенирима.
-Свих 500 кревета којима Шабац у овом тренутку располаже су попуњени иностраним гостима. Биће нам част да Шапчанима представимо Туристичку организацију Херцеговине и град Мостар. Како би гости са собом понели део Шапца, а град нешто од туризма и зарадио посебну пажњу ћемо посветити базарским штандовима са сувенирима- навела је испред Туристичке организације Шапца Тамара Степандић.
Дај ми маску и показаћу ти своје право лице
-Мото овогодишњег Карневала је реченица познатог књижевника Оскара Вајлда „Дај ми маску и показаћу ти своје право лице“. Да би сви посетиоци уживали у карневалској магији како доликује ове године ћемо делити флајере са маскама- истакла је Тамара Степандић.
Од звезда саткан
У Школи примењених уметности у четвртак у 18 сати ће бити отворена изложба Милоша Симића под називом „Од звезда саткан“. Прерано преминуо дечак, раскошног талента велики део своје креативности несебично је поклонио Чивијади и Карневалу. У знак сећања на њега од следеће године биће установљена и награда за младе таленте која ће носити његово име, док ће на изложби у Уметничкој школи говорити аутор и водитељ емисије „Квадратура круга“ Бранислав Станковић.
Т.Т.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa