Инфо

8. септембар 2016.8. сеп 2016.
ПАРАОЛИМПИЈСКЕ ИГРЕ 2016 - РИО ДЕ ЖАНЕИРО

БРОНЗА ЗА ВЕЛИКОГ ШАМПИОНА

Олимпијске игре у Рију донеле су много узбуђења, представник шабачког клуба донео је нашој земљи сребрну медаљу, али чим је почетком године, Митар Паликућа обезбедио пласман на Параолимпијске игре, знали смо да нас „олимпијска грозница“ неће напуштати ни током септембра. У Бразил је отишао као седми играч света, а на далеком континенту показао да је у врху и на грудима понео бронзу. Пут који је прешао чинило је шест тешких, сјајних ривала....
ЧЕНГ (К. ТАЈ.) ““ ПАЛИКУЋА (СРБ) 3:1 (11:9, 9:11, 11:8, 11:9)
„Усуд“ спортова који се играју на сетове је ситуација у којој у мечу изједначених ривала, победа једног може звучати убедљивија од реалног односа снага на борилишту. Управо то се десило Митру на старту Ц групе (класа 5). Стонотенисер из Кинеског Тајпеха одиграо је сјајан меч, као и Паликућа. У сваком од сетова играо се врло неизвестан дуел, Србин је имао предност у сваком, као и ривал, али је у три од четири више концентрације у последњим тренуцима имао Азијат.
ПАЛИКУЋА (СРБ) ““ ДЕПЕРГОЛА (АРГ) 3:0 (11:7, 11:2, 11:6)
Паликућа је био суочен са императивом победе против Деперголе. Иако је званично био дуел другог кола такмичења по групама, ово је био, практично, први елиминациони меч за Шапчанина. Победник је обезбеђивао осмину финала, поражени се опраштао од турнира. Није лако играти под притиском, али је Митар потпуно надиграо Деперголу савладавши га за свега 17 минута, рутински. Победа за други круг.
ПАЛИКУЋА (СРБ) ““ КИМ (Ј. КОР.) 3:0 (11:4, 11:3, 11:2)
Ноћ је била немирна јер је увече, наш стонотенисер сазнао да га у дуелу за четвртфинале чека светски вицешампион из Јужне Кореје, Ким Кијунг. Требао је Шапчанин перфектан наступ за тријумф и управо такав је пружио. Резултат по сетовима говори довољно. Апсолутно Ким није имао решење за Паликућу. „Читао“ је сваки његов потез српски репрезентативац и нанео му један од најбржих и најтежих пораза у каријери.
ТОЛБА (ЕГИ) ““ ПАЛИКУЋА (СРБ) 1:3 (4:11, 6:11, 11:8, 5:11)
У изјави после меча са репрезентативцем Кореје, Паликућа је нагласио да не жели да стане после 2 сјајна наступа. Речи је, само дан касније, преточио у дела. Није много знао о шампиону Африке до меча четвртфинала ПОИ, али није ни било потребе јер је Митар био на највишем нивоу. Фантастична два сета донела су предност од 2:0, имао је предност и у трећем периоду, али је ипак Толба успео да се врати. Ипак, још један фантастичан сет шабачког олимпијца донео је полуфинале.
БАУС (НЕМ) ““ ПАЛИКУЋА (СРБ) 3:0 (11:8, 12:10, 11:5)
Немачки репрезентативац пружио је, можда и највише на такмичењу до полуфинала. Баус и Паликућа одиграли су сјајан дуел. Неизвесна два сета, Немац је решио у своју корист, други на разлику. Изгубљен други сет утицао је на нашег играча, што се видело у трећем делу где је Баус био бољи и заслужено славио.
УРХАУГ (НОР) ““ ПАЛИКУЋА (СРБ) 1:3 (11:4, 12:14, 6:11, 9:11)
Нема психолошки тежег меча од дуела за бронзу. Треба бити страшно јак да се преброди пораз у полуфиналу, да се смогне снаге и да будете на нивоу. Шта тек рећи када преко пута имате првог фаворита за злато пре турнира и после лако изгубљеног првог сета. Уследио је невероватан други период. Водио је Норвежанин, Митар направио преокрет, пропустио две сет лопте, спасао прву Урхауга, а потом искористио своју трећу. Шапчанин је бриљирао у трећем периоду и за свега шест минута дошао на сет од одличја. У четвртом драма ! Почетак из снова. Паликућа је повео са 5:1, али је потом Скандинавац узвратио серијом 5:0, дошао у предност. Убрзо је повео 8:6. Враћа наш репрезентативац „брејк“ долази до 8:8 и 9:9. Два сервиса за Митра и два поена донела су велики резултат. Пао је велики ривал.
Меч против Скандинавца није био опроштајни за нашег аса у Рију. Са победничког постоља сишао је на тренинг. Завршени су мечеви у појединачној конкуренцији. Следи надметање репрезентација.
СРЦЕ И ЖЕЉА ЗА ЧУДО
Алжирски слабовиди тркач Абделатиф Бака, освојио је злато у трци на 1.500 метара (категорија веома слабовидих), оборио светски рекорд, али невероватно у његовом резултату је време боље од шампиона на истој деоници овог лета на ОИ. Бржи од летоњег шампиона били су и другопласирани, трећепласирани, однсоно четвртопласирани атлетичар.
Д. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa