Инфо

8. септембар 2016.8. сеп 2016.
БЛИСТАВ ОСМЕХ

Здравље пре свега

Здрави зуби су веома важни и за здравље организма у целини. Тако, на пример, пародонтитис (упала потпорног зубног ткива) може да повећа ризик од артеросклерозе, инфаркта и можданог удара. Хронична жаришта упале у организму увек представљају здравствени ризик, који се не односи само на место које се налази под упалом.
Научно је доказано да пародонтитис може да утиче на појаву дијабетеса и обољења дисајних путева. Такође може негативно да се одрази на трудноћу, јер упала повећава опасност од превременог порођаја или побачаја. Студије показују да је код жена које имају пародонтитис ризик да ће родити потхрањено дете чак седам пута већи него код других жена.
Шупљине у вилицама на местима где су некада били зуби представљају додатни проблем. Вилични зглобови су преоптерећени, а самим тим су могући болови у врату, глави и лицу. Због тих шупљина отежана је и нега зуба, а последица је већи ризик од каријеса и пародонтитиса. Правилна хигијена уста и зуба има пресудан значај за спречавање ових проблема.
*Штетне наслаге
Бактеријске наслаге (плак) треба редовно и детаљно одстрањивати, јер су оне одговорне за болести у усној шупљини: без плака нема ни каријеса ни пародонтитиса.
*Правилно прање
Прање зуба је ефикасно само ако примењујете праву технику. Искуство је показало да се најбољи резултати постижу ако се зуби перу следећим редоследом: најпре површина којом се жваће, затим спољашња и, на крају, унутрашња страна зуба.
*Чувајте десни
Зубе увек перите од црвеног ка белом (то јест, од десни до руба зуба). Вибрациона техника функционише на следећи начин: ставите четкицу под углом од 45 степени на ивицу десни. Тапкајући благо масирајте овај део да бисте опустили десни, а онда наставите прање ка рубовима зуба.
*Конац
Веома је важно детаљно очистити простор између зуба, јер се ту најчешће скупљају бактерије. То можете да урадите помоћу специјалне четкице или конца.
*Избегавајте тврде четкице
Тврде четкице и пасте са зрнцима за темељно прање оштећују зубну глеђ и десни.
*Флоур штити зубе
Паста би требало да садржи флуор, јер он јача зубе. Осим тога, флуор отежава бактеријама да се скупљају на површини зуба. Када завршите са прањем, немојте да испирате пасту, већ је само испљуните.
*Опрезно са киселом храном
Намирнице и напици који садрже киселину (агруми, вино, сирће, лимунада, „кока-кола“, воћни сокови) омекшавају зубе. Зато сачекајте најмање пола сата пре него што оперете зубе, јер ће се до тада неутралисати киселине у устима.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa