Инфо

8. септембар 2016.8. сеп 2016.

ШАБАЧКИ ПОНТОНИРИ ОПРАВДАЛИ ОЧЕКИВАЊА

Међународне војне игре прилика за доказивање спремности и обучености, размену искустава и стварању пријатељства међу припадницима разних оружаних снага. На играма у Русији први пут учествовали и понтонири из Шапца као представници Војске Србије, на челу са командантом потпуковником Синишом Маринковићем. У укупном пласману на играма Шапчани трећи, одмах иза Руса и Кинеза. Добијене дипломе и похвале за успешно учешће на играма
Међународно такмичење понтонирских јединица, на вежби “отворена вода“, одржано је у Русији на реци Ока од 30. јула до 13. августа 2016. године, у руском граду Мурому, у оквиру Међународних војних игара.
На овим војним играма учествовало је више од 3.000 војника, контигент војника из Србије бројао је 129 војника и старешина, од којих стотину је било из Шапца.
На играма је учествовало 121 тим из 19 држава, које су представљале Европу, Африку, Азију и Латинску Америку. Ово је прво међународно такмичење на коме су учествовали понтонири из Шапца. Командант војног контигента из Србије био је пуковник Драган Бојић, заменик команданта Речне флотиле, иначе Лозничанин и више година службовао у Шапцу.
Командант шабачких понтонира био је потпуковник Синиша Маринковић, који је веома поносан на своје понтонире, на њихову стручну оспособљеност и залагање на играма. Са четом је командовао мајор Бранко Поповић.
Шабачки понтонири, представљајући Војску Србије на овим играма, показали су сву стручност, вештину, сналажљивост у руковању са пловним средствима на неуређеним воденим препрекама, као и храброст која је у оваквим приликама неопходна. Велика руска река Ока баш је била прилика да се Шапчани искажу у свим војним елементима.
У играма, у понтонирским дисциплинама, Шапчани су одмеравали снаге са припадницима оружаних снага Русије и Кине. На играма, поред осталих, била је и дисциплина спорт. Шапчани су и овде показали да су и овде вредни поштовања. У укупном пласману заузели су друго место. У малом фудбалу десетар Рајко Вујковић проглашен је за најбољег фудбалера.
По завршетку вежбе припадници Војске Србије добили су две дипломе ““ за најбољу посаду реморкера у којој су били десетари Александар Рончев и Дарко Наумов. И такође, најбоља посада амфибијских транспортера у саставу: водник Синиша Јовановић и десетари Милан Марковић и Бојан Шујић.
Током такмичења шабачки понтонири у практичним дисциплинама постизали су и боља времена у извршавању појединих радњи од планираних, па и боља времена од прошлогодишњег победника ових игара.
Од организатора, на свечаном затварању игара у Москви, контигент припадника ВС је похваљен као врло организована, и стручно оспособљена јединица. За све то добили су две дипломе за освојено друго и треће место, Плакету руских инжињераца и уметничку фотографију кинеске армије.
С.Стојановић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa