Инфо

15. септембар 2016.15. сеп 2016.
21. СЕПТЕМБАР 1919. ГОДИНЕ

ОСТВАРЕЊЕ СНА

ФК „МАЧВА“ ““ ФК ССК (СМ) 2:4
Терен у Касарском пољу. Гледалаца: 2.000
МАЧВА: Драги Шуманац (Ћопа Митровић), Дане Николић, Миле Шијаковић, Баћа Николић, Сергеј Јерњев, Драгослав Васић, Љуба Војић, Прћко Николић, Нина Николић (кап), Жути Николић, Никола Топаловић.
Јуче, на Малу Госпојину, било је тачно 97 година од прве утакмице коју је одиграла шабачка „Мачва“. Пролећа 1919. године, основан је овдашњи клуб, а после неколико месеци, договорен је меч са спортским, старијим пријатељима из оближње нам Митровице. Терен у Преком Шору данима пре празника је обележаван, оближњи угоститељи радо су давали столице за навијаче. Од раног јутра, по „вароши“ оглашавали да нови тим игра прву утакмицу. Причало се у кафанама, на улицама о утакмици, а традиционални Вашар довео је у град многе путнике намернике. Ентузијазам се осећао на сваком кораку, фудбал је био главна тема, а путеви су водили на Касарско поље. Први пут од оснивања Вашара, није био у центру пажње града тог 21. септембра.
Мачву су представљали млади момци, другови и познаници већине присутних (зато смо, представљајући састав, одлучили да уз презиме пишемо надимак јер по њима су пионире фудбала у нашем граду памтили и причу о овим ентузијастима преносили са генерације на генерацију). Не може се говорити о наступу у дресовима клуба јер истих није било. Наши фудбалери наступили су у својој опреми, углавном у белим кошуљама.
Утакмица је била брза, полетна, некако се и она уклопила у свеукупну атмосферу у Шапцу. Беше много и голова, али искуснији и квалитетнији гости, знали су да искористе своје предности и победе 4:2.
Осмеха, аплауза и радости било је током целог меча, а аплаузима и повицима подршке испраћени су и домаћи и гости после последњег звиждука. Једва се чекао наредни меч. Нико није сумњао да следе дани и године фудбалске радости...
ИМЕ И ТЕРЕН
Управо један од играча који су играли први меч у историји, Дане Николић, био је „кум“ имена „Мачва“. У мноштву предлога, на оснивачкој скупштини, прихваћен је баш његов јер је име овог подручја било познато широм новоосноване Краљевине.
Први меч, Шапчани су одиграли на Касарском пољу, а ове године, клуб обележава и 90 година од селидбе на терен који клуб и данас користи.
Д.Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa