Инфо

22. септембар 2016.22. сеп 2016.
ДЕМОКРАТСКА СТРАНКА НА НЕПОСРЕДНИМ ИЗБОРИМА ДОБИЛА НОВО РУКОВОДСТВО

И ШАБАЧКЕ ДЕМОКРАТЕ ПОДРЖАЛЕ ШУТАНОВЦА

Чланови Демократске странке изабрали су у суботу, 24. септембра, Драгана Шутановца за шестог председника ове партије
На првим непосредним страначким изборима од увођења вишестраначја у Србији, за Драгана Шутановца је гласало 59 одсто демократа које су изашле на изборе. Другопласирани је био Зоран Лутовац за кога је гласало око 20 одсто, а актуелни председник ДС Бојан Пајтић добио је поверење 16 одсто. Најмање гласова освојио је Србољуб Антић, са нешто више од пет одсто гласова.
Чланови ДС у Шапцу су, такође, у највећем броју гласали за Шутановца. За новог лидера странке изјаснило се 53 одсто, док је Антић добио 27, Пајтић 15, а Лутовац 5 одсто гласова.
- Бирачко место за демократе из Шапца било је организовано у просторијама странке у Шапцу. Резултати избора на локалу подударили су се са резултатима на државном нивоу, па је највећи број гласова за место председника странке добио Шутановац ““ каже за “Глас Подриња“ Душан Костадиновић, члан ИО ДС за Мачвански округ.
Према његовим речима, Градски одбор ДС Шабац није заступао, нити фаворизовао ни једног кандидата током изборног процеса, чиме су члановима оставили простор да искључиво својом вољом одлуче коме ће дати свој глас.
- На тај начин показали смо како демократија заиста и треба да функционише. Ови избори ће свакако донети промене унутар ДС, али су те промене само један од корака на путу ка јачању странке ““ истиче Костадиновић.
И он се слаже са констатацијом да директно гласање представља преседан у српској политичкој пракси. Ово су први избори овог типа у историји српског парламентаризма, а ДС је, по њему, још једном показала да је носилац позитивних промена и процеса у нашој земљи.
- Узимајући у обзир да данас живимо у практично аутократској држави, где је све подређено самовољи једног човека, јасно је да је Србији потребна јака ДС ““ поручује Костадиновић.
ИЗАБРАНИ И ПОТПРЕДСЕДНИЦИ
Чланови Демократске странке на првим непосредним страначким изборима бирали су и пет потпредседника од 12 кандидата. За пет потпредседника су изабрани кандидати које је, у оквиру свог тима, предложио Драган Шутановац. То су Тамара Трипић, Јован Марковић, Бранислав Лечић, Нада Колунџија и Игор Селак. Једна од већ виђених потпредседница ДС Наташа Вучковић имала је назнатно мањи број гласова од петопласираног Игора Селака. Прва реакција на овакве резултате гласања чланова ДС је оставка дојучерашњег лидера ДС Бојана Пајтића на место шефа посланичког клуба странке у Скупштини Србије.
Н. К.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa