Инфо

29. септембар 2016.29. сеп 2016.
РЕАЛИЗОВАНА НОЋ ИСТРАЖИВАЧА У ЦЕНТРУ ЗА СТРУЧНО УСАВРШАВАЊЕ НА ЛЕТЊИКОВЦУ

СВЕМУ ИМА ВРЕМЕ

Под слоганом „Истражи, прикажи, знање потражи!“ прошлог петка европска манифестација, одржана и у десет градова Србије, међу којима се нашао и Шабац, покушала да да научни одговор на тему ниских температура или хлађења
Обележавању Ноћи истраживача трећу годину за редом придружио се и Шабац. Тако је у Центру за стручно усавршавање на Летњиковцу прошлог петка одржано предавање о времену из угла различитих научних дисциплина ““ астрономије, филозофије, физике, биологије, метеорологије, уметности и религије. Учешће овог пута поред младих истраживача узели су и Школа примењених уметности, Омладинско позориште „Вожд“, Српска научна телевизија и наставници из ОШ „Николај Велимировић“.
- Ове године смо се бавили временом. Интересантна изложба асоцијативних сатова требала би да путује негде кроз град, школе, Србију. Будући да ти сатови немају цифре него неку врсту рачуна или асоцијација на цифру идеја је да деца кроз њих уче. Истовремено да се сви запитамо да ли смо се изборили са временом у животу и уопште у нашем цивилизацијском смислу. Поред споменутих институција у реализацији су нам помогли бивши ученици, неки моји лични, сада студенти, матуранти, ученици треће, четврте године Шабачке гимназије и Медицинске школе. Мислим да су све то деца која воле, знају и популаришу науку ““ рекла је Татјана Марковић Топаловић, директорка Центра за стручно усавршавање.
Допринос тумачењу времена кроз уметност, магију покретних слика, репродукција у музејима Фиренце, Париза и Лондона дали су Душан Симић и Марко Рибић из Омладинског позоришта „Вожд“.
- Говорили смо о поставкама које се налазе у самој Фиренци, односно о сликама које за своју тематику имају време. Затим и о магији покретних слика, односно свим оним филмовима где време игра пресудну улогу и то од 1954. године и филма „Аникина времена“ насталом по приповеци Иве Андрића, па до неке 2011. и Вуди Аленовог тумачења „Поноћ у Паризу“, једног од најнаграђиванијих филмова те године. Прешли смо од осамдесетих, деведесетих, периода ране декаденције деведесет треће па до данашњег дана ““ изјавио је Марко Рибић.
Ноћ истраживача подржао је и град Шабац.
- Захвалан сам младим људима који су радили на овим сатовима. Прва асоцијација када помислим на њих је кашњење. Надам се да то није њихова асоцијација и да су они јако вредни, посвећени. Они који су спремни да уче, да истражују. Пред њима је будућност и треба увек да их подржимо. Управо ова установа то и ради. Апсолутну подршку да све своје креативности и амбиције остваре имају и од директорке Центра за стручно усавршавање што су и вечерас показали ““ истакао је Немања Пајић, председник Скупштине града.
О. Г.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa