28. april 2022.28. apr 2022.
Kada nešto zaista želiš...
Projekat UPMO i Glasa Podrinja: „Zajedno u medijima“ (8)

Kada nešto zaista želiš...

Da li prepreke postoje? Apsolutno da. Može li se reći da je nešto neostvarivo? Verovatno da jeste, a da li ste nešto zaista želeli, toliko jako da niste bili spremni odustati, da li je san neostvariv ili ste samo prelako odustali od njega?
Osobe sa invaliditetom čine deset procenata populacije, a oni su i deo stoprocentne populacije koja sanja i teži da ostvari snove, a trud ispisuje prvu razliku među ljudima... Ovo su četiri od više hiljada osoba koje su pobedile okolnosti sledeći snove i osećaj.

Hitac za sreću
Prva odličja u konkurenciji strelaca sa invaliditetom Gordana Pešić je osvojila pre jedne decenije, ali kada je počela nije prestajala i ubrzo je postala najbolja u Srbiji u svojoj kategoriji. Kroz nadmetanje u malokalibarskoj i vazdušnoj puški članica Streljačke družine „Radnički“ je osvojila blizu pedeset odličja i više desetina šampionskih pehara.

- Streljaštvom sam se bavila i pre povrede, te je ono ostalo moja velika ljubav. Trening nije samo mogućnost da unapredim veštinu, već je i odlazak u jedan drugi svet, psihička relaksacija – ističe Gordana.

Gordana Pešić, Foto: "Glas Podrinja"


Najbolja sportistkinja Podrinja za 2021. godinu u najdugovečnijem sportskom izboru u Srbiji, izboru Glasa Podrinja, osvojila je sve što se osvojiti može, ali takmičenje nije samo borba za plasman i odmeravanje snage sa takmacima.

-Ne borim se samo za medalje, već je ovaj sport moje identitet i kroz njega se dokazujem i sebi. Svojim najvećim uspehom smatram što sam uspela da se izborim, što mogu da izađem iz kuće, dođem na trening, osetim takmičenje i vratim optimizam koji me je krasio oduvek – dodaje Gordana.

Psihologija izvor snage
Dr Jelena Tovarović je još u ranoj mladosti ostala nepokretna. Zlu sudbinu je prihvatila kao okolnost na koju nije imala uticaja, odlučivši da snove koje je imala sledi i dalje. Danas je ona mlada žena sa dve fakultetske diplome, Engleski jezik i psihologija, a iz psihologije je prethodne godine odbranila i doktorat, stekavši najviše stručno znanje. Trenutno je zaposlena u Odeljenju društvenih delatnosti Gradske uprave.

dr Jelena Tovarović


-Psihologija mi je pomogla da spoznam sebe. Ta nauka me je osvojila od prvog časa, postajući polako nešto posebno za mene. Učeći sam videla nove puteve za samoosnaženje posle svega što se dogodilo. Shvatala sam da se „družim“ sa oblašću koju ne želim da napustim na kraju školske godine. Studije su mi pomogle da se dodatno zainteresujem za psihologiju ličnosti. Upisala sam doktorske studije i odbranila doktorsku disertaciju. Shvatila sam da granice gotovo ne postoje, odnosno ako postoje, volja i želja uvek nađu način da ih savladaju – naglasila je Jelena kada smo prvi put razgovarali nedugo posle sticanja doktorske titule.

Poezija života
Snaga i lepota pisane reči osvojila je Anđelka Zablaćanskog, pisca iz Glušaca, člana Udruženja književnika Srbije. U njegovom opusu je proza, poezija, aforizimi. Knjige je objavljivao u Srbiji, ali je i prevođeni autor na ruski, engleski, mađarski i bugarski jezik. Govori ruski jezik, te i sam prevodi dela , čime stiče pravo da se iskaže i kao prevodilac. Osvajao je međunarodna priznanja, a nosi uredničko iskustvo iz časopisa „Suština poetike“.

Anđelko Zablaćanski (foto: wikipedia.org)


-Poeziju pišem najčešće i stava sam da pesnik uvek nosi dete u sebi, te nije moguće prve stihove zapisivati u poznim godinama. Ljubav prema pisanoj reči je moja ljubav čitavog života. Inspiracija je život, inspiracija su okolnosti. Važno je mnogo čitati, osetiti velika dela drugih pre nego se odlučite za svoja – rekao je Anđelko za naš list.

Ljubav prema čovečanstvu
Život Slobodana Brkića i dostignuća ne mogu se ni sažeti u nekoliko redova. Greškom lekara, ostao je bez vida još u inkubatoru, dijagnoza „inkubatorsko slepilo“. Operacija je omogućila da zadrži tek periferni vid. Nošen podrškom roditelja, Slobodan, rodom iz Mačve pohađao je školu najpre učenjem napamet, „pisanjem u glavi“, sve dok nije ovladao brajevom azbukom. Završio je Muzičku školu u Šapcu, Fakultet političkih nauka, no Slobodan govori tečno čak četiri jezika, a sporazumeva se na još šest, komponuje muziku za klavir, sa sestrama je održao brojne koncerte („Trio Brkić“) na kojima su posetioci mogli da upoznaju vokalne mogućnosti. Zaljubljenik je u tehnologiju, organizuje računarske i jezičke kurseve.

Slobodan Brkić (foto: serbiantimes.info)


- Oduvek sam se koncentrisao na ono što mogu, ne na ono što ne mogu. To je pristup koji negujem i za kojim sam uveren da treba svako po njemu da postupa. Volim da sebe definišem kao čoveka koji pomaže čovečanstvu i to je moja misija. Da li to činim komponujući, pevajući, učeći druge jezicima, radu na računaru, životnim savetima, to je samo medijum za altruističku suštinu.

Zna više od 600 govora državnika i generala iz celog sveta i to na originalnom jeziku, ne u prevodu. Kaže da govori „samo“ deset jezika.

-Cilj mi je da naučim pedeset jezika. Za jedan jezik mi treba između mesec i po i tri meseca, nekada dnevno učim pet, šest hiljada reči i želim da ovladam sa još više jezika. Svako ima neko ograničenje, fizičko, psihičko, ali je najgore samoograničenje, kada volja i želja nisu jaki. Sreća se ne može dosegnuti ukoliko neko ne čini sve što može da je „dohvati“.

D. Blagojević

Na kraju...
Na kraju ovog feljtona nadamo se da smo tekstovima u prethodna dva meseca pobudili pažnju kod vas dragi čitaoci, ali ne samo kroz probleme, već vam i približili svakodnevicu, prema statistici, svakog desetog stanovnika. Ona je ispunjena srećom, brigom, razonodom, problemima, zaposlenjem, odmorom, svakodnevica ista kao i kod svakoga. Optimizmom, manje ili više vidljivim u susretu daruju važnu lekciju svima. Invaliditet su ograničenja u nečemu, ali nema sile koja će van naše želje ograničiti snove, težnje i volju.
Ovo je kraj feljtona “Zajedno u medijima”, a on je samo deo saradnje za koju iskreno verujemo da je na obostrano zadovoljstvo i koja će se nastaviti još intenzivnije u budućnosti.


Najnoviji broj

30. novembar 2023.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa