29. septembar 2016.29. sep 2016.
PROŠLO ČETIRI MESECA OD NAPADA NA ALEKSANDRA PRODANOVIĆA U SREMSKOJ MITROVICI

PUCNjI NA KUĆU BEZ IKAKVE ISTRAGE

Pre nešto više od četiri meseca, 1. juna oko tri sata izjutra, nepoznati napadač ili više njih, ispalili su hice na kuću Aleksandra Prodanovića, opozicionog odbornika ZZS u Skupštini grada Sremska Mitrovica.
Tom prilikom, na sreću, niko od članova porodice Prodanović nije povređen, ali četiri metka su završila u kući, od kojih se jedan zaustavio u dnevnoj sobi.
Za minula četiri meseca, nikakva istraga nije sprovedena, niti je zvanično poznat bilo kakav detalj vezan za ovaj čin.
- Na žalost isto kao i na slučaju rušenja u Savamali. Niti je pokrenuta, niti je podneta krivična prijava protiv izvršilaca krivičnog dela. Apsolutno ništa, a to su dva najjednostavnija slučaja za rešavanje kada su u pitanju policija i Tužilaštvo. Ja koji živim u provinciji znam da je za Savamalu odgovoran jedan visoki policijski službenik koji je nedavno prebačen u Kragujevac, i jedan kontraverzni biznismen sa Kosova koji se visoko kotira u SNS, a koji je bio u zatvoru i povezivan je sa trgovinom narkoticima. Ako ja to znam, kako to da ne znaju Tužilaštvo i policija ““ kaže za „Glas Podrinja“ Aleksandar Prodanović.
Prema njegovim rečima, očigledno je da se i u njegovom slučaju radi o ogromnom pritisku na one koji treba da sprovedu istragu i da procesuiraju napad. Prodanović tvrdi da se zna politička pozadina napada na njega i njegovu porodicu.
- Portparolka Sekretarijata MUP u Mitrovici je na pitanje novinara da li može da dobije odgovor na to, odgovorila je da taj napad ima političku pozadinu i da ne može da da odgovore. Pošto oni znaju da ima političku pozadinu, očigledno je da imaju saznanja. Postoje, takođe, snimci sa video kamera koji su zabeležili izvršioce, u komšiluku postoji više tih kamera, i veoma je jednostavno rešiti ovaj slučaj. Zato što su izvršioci povezani sa onima koji su trenutno na vlasti u Mitrovici, to se ne rešava ““ ističe naš sagovornik.
Dodaje da se radi o poruci svim građanima Srbije, a to je poruka da nisu bezbedni.
- Strašno je kako ova država nefunkcioniše i kako su građani nezaštićeni. Šalje se poruka nama, koji predstavljamo jedinu opoziciju u Sremskoj Mitrovici, da su oni spremni da se na ovakav način obračunavaju sa svima koji misle drugačije od njih.
Razlog za njihovo obračunavanje sa nama su moje diskusije za govornicom na Skupštini grada Sremske Mitrovice, gde sam ukazivao na određene nezakonite radnje koje se rade, ukazivao sam na spregu lokalnih političara i lokalnih kriminalaca ““ napominje Prodanović.
On smatra da vlasti u Srbiji i u Sremskoj Mitrovici, žele da građani Srbije žive u strahu.
- Možda neki građani Srbije i žive u strahu, pa će oni tako opstati još koju godinu na vlasti, ali ja ne živim u strahu. Potpuno sam sposoban da sebe i svoju porodicu zaštitim od svake vrste napada i ne plašim se nikoga ““ dodaje Prodanović.
On tvrdi da ima određena operativna saznanja iz SUP koja je dobio nezvaničnim kanalima. Veruje da nije teško to saznati.
- Oni očekuju da ja uzmem pravdu u svoje ruke, ali ja naravno da neću to uraditi, jer onda ja činim krivično delo. U svakom slučaju, zaštitiću svoju porodicu. Ne postoji ništa što ova vlast može da učini da mene uplaši. Nastaviću u Sremskoj Mitrovici da budem najjača opozicija, a to kakvi su oni najbolje govori način na koji su krenuli da se obračunavaju sa političkim protivnicima ““ zaključuje Prodanović.
BEZ INCIDENTA 12 GODINA
Aleksandar Prodanović je bio deo vlasti u Sremskoj Mitrovici 12 godina, i kako kaže, uložio je ogroman napor da se iskoreni svaka pomisao na bilo kakav vid ekstremizma.
- Tih 12 godina nije zabeležen ni jedan incident. Nikada nikome niko nije vikao na prozoru bilo kome. Taman posla da je bačen kamen ili nešto drugo. Mi smo sada došli do toga da se puca na političke neistomišljenike. Sada se ova nova vlast osilila i misli da to tako može da radi. Može, ali do neke granice, onda to više neće moći. Stavili smo jasno do znanja da nećemo odustati od toga da počinioci budu dovedeni pravdi.
N. K.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa