16. jul 2009.16. jul 2009.
„MLADI KAO POLITIČKI LIDERI U SRBIJI“ ““ VRANjE

POGLED U BUDUĆNOST

U Vranju dosad niko nije došao na ideju da stvori jednu jaku političku stranku mladih. Oni su zasad organizovani po raznim strankama, ali su listom spremni, bez obzira na partijsku pripadnost, da rade zajednički u interesu grada
U Vranju, kao i u većini gradova Srbije, mladi su u poslednjih dvadesetak godina na pitanje „da li vas interesuje politika“ najčešće odgovarali sa „ne“, uz uobičajene izgovore tipa „ništa se ne menja“, „ne vidim kako ja mogu nešto da promenim“ ili „svi političari su isti“. Uz izuzetke među mladima (uglavnom bliske socijalistima), koji su još devedesetih shvatili da u Vranju mogu do posla jedino ukoliko su članovi SPS, slobodoumni mladići i devojke uglavnom su ignorisali politiku do 2000. godine. Po prirodi stvari i ona je, samim tim, ignorisala njih.
Stvari su se u mnogome promenile od čuvenog „Petog oktobra“ kada su mladima i na ovom području otvorio manevarski prstor da na različitim političkim nivoima, i to vlastitim angažovanjem, utiču na odluke od važnosti za njihov i život svih građana u lokalu. Većina politički ambicioznih devojaka i mladića već je delovala kroz nevladin sektor i omladinske organizacije koje su učestvoale u protestima. Usledilo je polagano uključivanje u političke kampanje i stranački život.
U Vranju dosad niko nije došao na ideju da stvori jednu jaku političku stranku mladih. Oni su zasad organizovani po raznim partijama, preciznije u sklopu političkih omladinskih mreža sa različitim političkim afinitetima i ciljevima. Iako se danas mladi politički lideri, pa i njihovi vršnjaci u politici, ovde kunu u sopstvene dobre namere i ideologiju stranke kojoj pripadaju, njima je verovatno savršeno jasno da je u ovom trenutku jedini put do uspeha (posao, novac, moć) partijski.
Srđan Dekić, predsednik omladine SPS, kaže da mladi u toj stranci planiraju da u skorijoj budućnosti utiču na značajnije podmlađivanje partije na lokalnom nivou. To bi trebalo da donese neke „nove vetrove“ i unapredi rad stranke, ali i razvoj grada.
- Stoga će za članove Saveta omladine Gradskog odbora SPS Vranje značajan politički izazov biti preuzimanje rukovodećih političkih funkcija u stranci. Mislim da smo već uspešno odgovorili nekim političkim izazovima u prošlosti, kao što je uključivanje mladih u organe partije, pa očekujemo da će naše mišljenje i politički stavovi u sklopu stranke biti na ceni u većoj meri nego dosad - kaže Dekić...

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa