10. novembar 2016.10. nov 2016.

Zamirisa šljiva

Vesele mašine polako završavaju svoje poslove. Prepek - neko je uradio,neko tek planira a šljivovica se uveliko degustira. I kupuje za period slava. Osnovno pitanje sada je kako rakiju čuvati i kako joj poboljšati osobine
Za čuvanje destilata rakije najbolji su drveni sudovi (burad od 50-200 litara) i stakleni baloni, mada se u praksi dosta koriste plastični sudovi. Veoma važno za sve vrste sudova, a naročito za drvene, dobro oprati i konzervisati nakon njihovog pražnjenja. Pere se prvo vodom, a posle 2% rastvorom sode. Konzervisanje drvenih sudova vrši se spaljivanjem sumpornih traka u opranom sudu ili punjenjem suda 0,05% sumporastom kiselinom (H2SO3).
Rakije dobijene destilacijom sirove meke rakije nisu odmah pogodne za piće zbog oštrine i grubosti na ukus. Kao takve one su neharmonične za konzumiranje, pa zahtevaju određeno odležavanje u toku kojeg se njihova aroma i ukus razvijaju i postaju izraženiji. Nakon sazrevanja, rakije postaju na ukus harmoničnije, pitkije i mekše sa izraženim bukeom. Pod bukeom se podrazumeva fina i specifična aroma koja se formira samo dužim odležavanjem pod određenim uslovima.
Rakiju treba čuvati u buradima u prostoriji temperature od 15 do 20 0C, u kojoj je relativna vlažnost oko 75%. Pri nižim relativnim vlažnostima rakija se jako gubi usled isparavanja, a pri višim relativnim vlažnostima od 75% , rakija, alkohol i voda ne isparavaju ravnomerno i to remeti pravilno sazrevanje rakije.
Kvalitet rakije raste sa vremenom odležavanja u hrastovim buradima, ali neki minimum vremena neophodan za odležavanje rakije je 3 meseca.
U toku odležavanja rakije u drvenim buradima, treba bar jednom godišnje degustirati, probati na ukusu, mirisu i osmatrati boju i bistrinu.
Pripremio dipl.ing Zoran Tešić

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa