(23. mart 2017.)
U NARODNOM MUZEJU U ŠAPCU PRIKAZAN DOKUMENTARNI FILM

JOŠ UVEK SAM NA GOLOM OTOKU

Ovo je priča o komunističkoj borbi za vlast čije su brutalne represivne metode na Golom otoku nad više od 16.000 kažnjenika uticale na živote više od 500.000 ljudi
JOŠ UVEK SAM NA GOLOM OTOKU
Goli otok, jedna od najdubljih i najmračnijih tajni Titove Jugoslavije, tema je dokumentarnog filma autorke Zorice Marković. Film koji je prikazan u Narodnom muzeju u Šapcu proteklog četvrtka, potresno je posvedočio Šapčanin, bivši Golootočanin, profesor Milutin Golević.
- Ovo je priča o komunističkoj borbi za vlast čije su brutalne represivne metode na Golom otoku nad više od 16.000 kažnjenika uticale na živote više od 500.000 ljudi. Film istražuje motive, kontroverze i šire implikacije Golog otoka, kao zloglasnog komunističkog zatvora za staljinističke simpatizere koji su bili podvrgnuti dugotrajnom radu u „kolektivu“ i mučenju na izolovanom ostrvu u Jadranskom moru, gde su bili na “prevaspitavanju” i preispitivanju svojih političkih stavova, istakla je autorka.
Pored Markovićeve, na scenariju su radili istoričar dr Srđan Cvetković i novinar Džoan Mitrić Mekvini. Istraživački tim je skoro deceniju prikupljao podatke. U filmu su govorili brojni istoričari i Golootočani, među kojima su najpoznatiji Boško Bulović i Miša Fedor Pifat. Danas je manje od stotinu živih zatvorenika jugoslovenskog Alkatraza, ali je malo njih spremno da otvoreno govori o zlostavljanju koje su pretrpeli.
- O Golom otoku je važno govoriti makar kao o metafori zla, ako ne o pojedinostima, jer ako je igde bilo zla, onda je bilo tamo. A zlo je uporno, ono se ne predaje, i kad izgleda da se predaje, samo se povlači, da bi ponovo nastupilo pod nekim drugim imenom. O Golom otoku ima još mnogo toga nenapisanog, iako sam dobro upoznat sa literaturom na tu temu, o onome duhovnom i psihološkom. Tamo je postojalo više života, od kojih je najvažniji tajni život, koji je nekoga sačuvao. O tom tajnom životu sam najviše pisao, rekao je profesor Golević, koji je u ozloglašenom komunističkom logoru proveo četiri godine i sedam meseci, a njemu se čini da je bio “ceo vek”.
Pitali smo ga koliko mu je u živom sećanju i danas?
- To me uopšte ne ostavlja. Još uvek sam na Golom otoku.

„Čovečanstvo nije uspelo da savlada zlo. Ono se uvek se iznova ponavlja pod drugim imenom, u drugačijoj formi, na drugi način. I raste. Izgubili smo duhovne vrednosti, lepote, sve smo izvitoperili... „ (Prof. Milutin Golević)


M.F.

Najnoviji broj

22. oktobar 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa