Инфо

Берза

 • aero 1.692 ▲ 0,18%
 • agbc 500 ⚫ 0,00%
 • alfa 34.434 ▲ 2,48%
 • amsopb 545 ⚫ 0,00%
 • dinnpb 3.490 ▲ 2,47%
 • enhl 690 ⚫ 0,00%
 • hmbg 510 ⚫ 0,00%
 • jesv 5.105 ▲ 2,08%
 • kmbn 1.905 ▲ 0,26%
 • niis 684 ▲ 0,74%
 • rso1488 127,40 ⚫ 0,00%
 • svrl 600 ⚫ 0,00%
(20. април 2017.)
ПРИМЕР ДОБРЕ ПРАКСЕ ПРЕУЗИМАЈУ У РЕГИОНУ

ГРАД ЕНЕРГЕТСКИ УЗОР ХЕРЦЕГОВИНИ

Гостима из Херцеговине посебно занимљив пројекат топлотне изолације стамбених зграда, али је било речи и о обновљивим изворима енергије. Циљ нам је да оно добро што ми радимо они виде, а ми видимо оно добро што они раде и да заједно идемо ка томе да енергију користимо што ефикасније, изјавио председник Скупштине града Шапца Немања Пајић
ГРАД ЕНЕРГЕТСКИ УЗОР ХЕРЦЕГОВИНИ
Делегација Федерације Босне и Херцеговине посетила је у уторак Шабац да би на примерима добре праксе разменили искуства из области енергетске ефикасности. Делегацију су чинили представници општина Јабланица и Коњиц и Министарства за просторно планирање Федерације БиХ.
Гостима из Херцеговине посебно је занимљив пројекат топлотне изолације стамбених зграда, али је било речи и о обновљивим изворима енергије. Наведено је да су општине Јабланица и Коњиц богате воденим токовима и имају могућност за обновљиве изворе енергије.
-Овде су дошле општине које су заинтересоване за област енергетске ефиканости и обновљиве изворе енергије, а имају велике буџете. Изразиле су жељу да примене знања и искуства из суседних земаља, поготову Србије, односно Шапца који је урадио доста на том пољу, и да покушају да имплементирају нешто од тога у својим локалним заједницама. На тај начин ради се и на запошљавању локалног становништва и одрживом развоју заједнице. Највише ће се инсистирати на енергетској ефиксаности у стамбеном сектору, јер је ту највећи потенцијал за уштеде, рекао је Нихад Абраш, консултант из области енергетске ефикасности делегације Федерације БиХ.
Славиша Костадиновић члан Градског већа сматра да су градови и општине из региона препознали добру праксу града Шапца и да ће у будућности почети да примењују исте техничке мере и у својој средини.
-Шабац је у овом делу Европе познат по својој енергетској политици. Дужи временски период континуирано радимо на енергетској ефикасности и обновљивим изворима енергије. Још 2009. године почели смо да радимо прелиминарни преглед стамбених зграда, а недавно је основан Енергетски фонд града. Поред стамбених зграда и индивидуалних кућа ове године планирамо да суфинансирамо и уградњу вентила и делитеља и радимо на промоцији енергетске ефикасности, рекао је Костадиновић.
Председник Скупштине града Шапца Немања Пајић истакао је да пројекат изолације стамбених зграда препознат не само од стране Министарства рударства и енергетике, него и од стране градова и држава у региону.
-Трудимо се да размењујемо добра искуства и због тога смо пре два месеца, у оквиру пројекта “Кул хитинг” били гости Електропривреде Федерације БиХ где смо видели примере добре праксе. Значајно је да комуницирамо и да сви заједно радимо на енергетској ефикасности и размењујемо знања. Циљ нам је да оно добро што ми радимо они виде, а ми видимо оно добро што они раде и да заједно идемо ка томе да енергију користимо што ефикасније, изјавио је Немања Пајић.
Састанку је присуствовао и енергетски менаџер града Слободан Јеротић који је истакао да се, сем о искуствима, на састанку разговарало и о будућим пројектима као што су мреже даљинског грејања и пројекат Топлане на биомасу, као и примена обновљивих извора за производњу топлоте.
М.М.

Најновији број

20. септембар 2018.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa