11. maj 2017.11. maj 2017.
ŠABAC GRAD ZNANjA
ČITAVIM NIZOM PROJEKATA I IDEJA NAŠ GRAD PREDNjAČI U OBLASTI OBRAZOVANjA

ŠABAC GRAD ZNANjA

Svojom aktivnošću, organizacijom i finansiranjem, grad u velikoj meri promoviše razvoj obrazovanja. Pred Šapcem je sada jedna velika ideja, projekat, po kojem bi sva deca išla u jednu smenu tokom školovanja. Nastavlja se realizacija projekta e-Sova. Sve škole bi trebalo da dobiju fiskulturnu salu. Šabac dobija baletsku školu
Poslednjih nekoliko godina očigledna je težnja našeg grada da stekne reputaciju grada znanja i kulture. I to, koliko god se neko ne slagao sa aktuelnom vlašću ili ne, Šapcu polazi za rukom.
Svojom aktivnošću, organizacijom i finansiranjem, grad u velikoj meri promoviše razvoj obrazovanja. Na desetine obrazovnih kampova za decu, seminara, kongresa, organizovano je u proteklom periodu. Pred Šapcem je sada jedna velika ideja, projekat, po kojem bi sva deca išla u jednu smenu tokom školovanja.
- Šabac ima ideje koje su specifične u odnosu na druge gradove u Srbiji i one za cilj imaju ulaganje u znanje i obrazovanje. Krovna ideja je vezana za sve škole u jednoj smeni. To podrazumeva čitav niz aktivnosti i ulaganja u infrastrukturu – kaže za „Glas Podrinja“ Goran Stojićević, pomoćnik gradonačelnika Šapca.
Prema njegovim rečima, školarci u Šapcu neće na nastavu ići u sedam ili pola osam, već od pola devet, devet. Imaće više vremena za odmor, biće duže u školi koja će da im ponudi mnogobrojne sadržaje.
- Đaci će raditi domaće zadatke u prisustvu nastavnika, imaće više časova fizičke kulture, a biće im obezbeđeni i zdravi obroci. Nastavni kadar jedva čeka realizaciju ove ideje, ali moram da priznam da i dalje ne veruju da će se ona ostvariti– napominje Stojićević.
Ovaj projekat bi podrazumevao izgradnju tri nove škole ili rekonstrukciju već postojećih. U Šapcu inače postoji 13 osnovnih i 9 srednjih škola.
Projekat za koji se čulo i van granica našeg grada je e-Sova. Radi se o informatičkoj obuci za rad sa programskim jezicima za sve uzraste.
- U prvom trenutku se prijavilo 1.500 polaznika, a od toga ih je ostalo 800. Njih 80 je prošlo i drugu fazu obuke, takozvanu praksu. Neki od njih su već dobili posao, a za ostale se traži. Brzo se proširila vest da u Šapcu ima 80 obučenih programera i mi ćemo da nastavimo sa ovim projektom – ističe naš sagovornik.
Jedna od ideja je i da sve škole u Šapcu imaju sportsku salu. Stojićević dodaje da se radi o skupom projektu, ali da se pronalaze modeli koji se tiču partnerstva sa privatnim sektorom. Razmišlja se o izgradnji balona ili konstrukcija.
- Radimo i na uvođenju dualnog sistema obrazovanja. Radi se o potrebama privrede i sasvim je u redu da, ukoliko postoji interesovanje za stručnim kadrom, da se u Šapcu školuju potrebna zanimanja – kaže pomoćnik gradonačelnika.
Šabac bi, prema njegovim rečima, uskoro trebalo da dobije baletsku osnovnu i srednju školu, kao i naučni centar koji bi za cilj imao organizovanje kampova znanja. Na sve ovo treba dodati i letnje i zimske škole, Šabački teatarski pokret, činjenicu da su naši najbolji studenti postali savetnici gradonačelnika, saradnju sa fakultetom Singidunum za pisanje projekata, kao i podršku Olimpijcima i Društvu učitelja. Zahvaljujući dobrim projektima, gradska uprava je uspela da obezbedi oko 100 miliona dinara iz Republike na ime projekata koji se tiču obrazovne infrastrukture.
KOBNA ZABRANA ZAPOSLENjA
- Zabrana zaposlenja u javnom sektoru je izuzetno štetna po obrazovni sistem. Zbog dejstva ovog Zakona, nema konkursa, a samim tim se po hitnom postupku zapošljavaju ljudi sa sumnjivim diplomama. To je problem na nivou cele zemlje, i trebalo bi pažljivije da se vodi računa o tome ko školuje našu decu – naglašava Goran Stojićević.
N. K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa