24. avgust 2017.24. avg 2017.
POVODOM NAJAVA DA ĆE SRBIJU PREPLAVITI VOZILA IZ UVOZA

JEFTINI POLOVNjACI ŠARENA LAŽA

Poslednjih nedelja u medijima su se pojavile informacije o veoma povoljnim automobilima koji će uskoro stići u Srbiju. Tekstovi su podstaknuti navodima da su Nemačka i Švajcarska donele zakone kojima će zabraniti da na njihovim ulicama saobraćaju vozila proizvedena pre 2009. godine, odnosno koji nemaju Euro 6 motore. Svima koji planiraju da kupe auto savetuje se da sačekaju jer će naše tržište biti preplavljeno ovim vozilima koja budu povučena, pa će tako pasti cene.
Kako sve deluje previše dobro da bi bilo istinito, pokušali smo da saznamo koliko je ova priča realna. Na sajtu “Polovni automobili” smatraju da se radi o dezinformacijama koje u Nemačkoj imaju političku pozadinu. Naime, u septembru se tamo održavaju izbori, a političari treba da naprave prevagu da li će ugroziti ekonomiju zemlje ili unaprediti ekologiju. Na ovom sajtu se takođe navodi da automobili koji nemaju Euro 6 motor neće moći da se voze samo u velikim gradovima Nemačke, dok u Švajcarskoj neće moći uopšte da se registruju.
Dalibor Tomić, direktor auto kuće “Auto Italia” kaže da je promet vozila malo opao od kako su se ove informacije pojavile u medijima. Veruje da i ukoliko ovi zakoni budu primenjivani u Nemačkoj i Švajcarskoj “zabranjeni” automobili ipak neće u velikom broju stići na srpsko tržište.
-Ne zna se ni da li će ti zakoni stupiti na snagu. Ako se to i dogodi vlasnici tih automobila dobijaće subvencije po kojima će moći da ih zamene za nova vozila, a stara će biti uništena. Najverovatnije će samo mali deo toga stići na naše tržište. Ljudi očekuju da će za par meseci moći da kupe automobile skoro za džabe, ali veoma je teško da će se to dogoditi u praksi, navodi Tomić.
Jovan Pajić, menadžer prodaje u “Auto Balkanu” sličnog je mišljenja. Veruje da se primena ovih zakona u Nemačkoj i Švajcarskoj neće mnogo odraziti na srpsko tržište.
-Moje mišljenje je da od toga neće biti ništa. Naša auto kuća uvozi samo 10 do 15 odsto automobila iz Nemačke. Jesu najkvalitetniji, ali su i najskuplji i jednostavno, ne odgovaraju standardu našeg naroda. Čak i ona vozila koja stignu na naše tržište neće dovesti do nekog drastičnijeg pojeftinjenja, smatra Pajić.
Svakako, srpsko tržište nije jedino koje čeka jeftine polovne automobile. Vozila koja više nisu dobra za zapad idu u zamlje cele Istočne Evrope, pa i u Afriku. Realno, zaista je teško očekivati da će uskoro pristojan auto kod nas moći da se plati par stotina evra, kako su to neki mediji najavili.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa