Berza

  • aero 896 ⚫ 0,00%
  • dinnpb 3.650 ▲ 0,77%
  • ineu 35.000 ▲ 2,94%
  • jmbn 7.000 ▼ -2,78%
  • kmbn 3.130 ▼ -3,66%
  • kmbnpb 1.300 ▲ 0,15%
  • mtlc 2.000 ⚫ 0,00%
  • niis 685 ▲ 0,29%
  • tlkb 10.000 ⚫ 0,00%
  • vpdu 11.500 ▲ 6,05%
(28. septembar 2017.)
VIŠE OD 80 MEDIJA I NEVLADINIH ORGANIZACIJA U BORBI
ZA SLOBODU MEDIJA

ZAJEDNO PROTIV MEDIJSKOG MRAKA

Više od 150 medija i nevladinih organizacija, kao i više od stotinu pojedinaca, priključilo grupi protiv medijskog mraka, kako bi zajedničkim aktivnostima krenuli u borbu za slobodu medija u Srbiji. „Glas Podrinja“ je, takođe, član ove medijske grupe
U petak je doneta odluka da se krene sa zajedničkim aktivnostima medija, novinarskih asocijacija, novinara i organizacija civilnog društva u borbi za slobodu medija u Srbiji. Među potpisnicima grupe juče je bilo 27 medija i organizacija.
Grupa je okupljena u znak podrške Vranjskim, jednom od najznačajnijih lokalnih medija u zemlji, koji je prošle nedelje ugašen zbog neizdrživih političkih i ekonomskih pritisaka. Gašenje ovih novina i štrajk glađu vlasnika i glavnog i odgovornog urednika Vranjskih Vukašina Obradovića jesu simboli situacije u kojoj se nalazi ogromna većina drugih nezavisnih medija u Srbiji, kao i sloboda medija u celini.
- Grupa je formirana u nedelji u kojoj su kulminirali napadi na slobodu medija i integritet i egzistenciju nezavisnih novinara. U samo jednom danu ugašene su Vranjske, dogodili su se napadi na istraživačkog novinara KRIK od strane partije na vlasti, a novinarke su ponovo bile meta napada na naslovnoj strani lista Informer“, navodi se u saopštenju.
Ova grupa predstavlja i odgovor građana Srbije na konstantno urušavanje slobode medija i izražavanja, na nacionalnom i lokalnom nivou. Grupa je otvorena za uključivanje svih zainteresovanih medija, organizacija i pojedinaca. Grupa će organizovati zajedničke akcije u borbi za Vranjske i slobodu medija i izražavanja, a informisaće i domaću i međunarodnu javnost o kršenju slobode medija u Srbiji. Grupa će blagovremeno obaveštavati javnost o planovima, daljim koracima i načinima delovanja, dodaju inicijatori – stoji u saopštenju ove grupe.
Prva zajednička akcija je planirana za četvrtak 28. septembar.
- Pozivamo sve medije i organizacije da u četvrtak, 28. septembra, zajedničkom akcijom ukažu na postojanje medijskog mraka u Srbiji. Svi mediji, portali, veb stranice organizacija, društvene mreže građana i građanki koji se pridružuju ciljevima ove inicijativne grupe će u podne zamračiti ekrane ili tokom tog dana obeležiti svoja štampana izdanja crnim znakom koji simbolizira medijski mrak sa kojim se već godinama suočavamo u Srbiji - navodi se u zajednickom saopštenju.
Obradović je, inače, u prvom pojavljivanju na televiziji posle štrajka glađu ispričao o kakvim se pritiscima i pretnjama radilo posle čega je odlučio da zatvori Vranjske i da počne štrajk glađu.
- Bilo raznih, kriznih momenata i sličnih neprijatnih situacija i po novinare i za same novine, ali da je specifikum ovog trenutka to što više nisam mogao da izdržim tu vrstu pritiska. To nije bio samo pritisak na novinare, već i pokušaj da se diskredituju novinari Vranjskih i članovi njihovih porodica, a ne samo ja – rekao je Obradović..
On je dodao da je poslednjih šest meseci imao situaciju da jedan lokalni kriminalac dođe i da mu kaže u lice: Tvoja ćerka živi u Beogradu? Mogla bi da pripazi kako prelazi ulicu, moglo bi da joj se desi nešto“.
- Dobio sam i jasnu poruku, preko posrednika, da će mi supruga postati tehnološki višak u biblioteci u kojoj radi.
Došla nam je dojava da će nam doći razne inspekcije. Ja kažem - ok, to je u redu... Istovremeno mi kažu ljudi - ali, to nisu obične inspekcije, oni dolaze da vas zatvaraju – istakao je Obradović.
N. K.

Najnoviji broj

18. jul 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa