Info

7. decembar 2017.7. dec 2017.
IZLOŽBA U NARODNOM MUZEJU

Sve će to narod pozlatiti

U okviru projekta “Nemojte nas zaboraviti“, a povodom obeležavanja stogodišnjice Velikog rata Muzej grada Novog Sada, Vojni muzej i Narodni muzej Šabac su priredili izložbu u Narodnom muzeju u Šapcu pod nazivom “Sve će to narod pozlatiti”. Autori su: Branislav Stanković, Mirko Peković i Gordana Bulović.
Po rečima Pekovića naziv izložbe je dovoljna asocijacija na ono što su hteli da ukažu, on je naglasio da nisu hteli da daju kritički osvrt prema državi i njenom odnosu prema ratnim vojnim invalidima iz pijeteta prema tim osobama.
-Ni malo nam nije prijalo bavljenje ovom temom jer nije prijatna, a ipak je neko morao da uradi to da bi naš narod podsetili na ovaj aspekt, naglasio je Peković.
On je istakao da su dve osnovne ideje projekta da se prikaže sva tragedija, strahota i brutalnost Velikog rata i da projekat bude posvećen dobrovoljcima, onima sa prve linije fronta, marginalcima i svima onima koji su dali svoj doprinos da Srbija iz Velikog rata izađe kao pobednik.
Na fotografijama su prikazani invalidi i siročad iz perioda Velikog rata. Predviđeno je da izložba obiđe i druge gradove u Srbiji.
-Mi se nadamo da će izložba obići još gradova u Srbiji. Nadam se da ćemo imati isto tako dobru saradnju sa Republikom Srpskom kao dosad što smo imali jer smo sve izložbe iz ovog projekta nosili tamo. Sama ova izložba je vrlo zahtevna i teška za rad, emotivno teška pogotovo kada unesete puno vremena i truda u realizaciju svega ovoga i kad saznajete sve tužne podatke vezane za ratnu siročad i ratne invalide, a to je da je oko pola miliona muške populacije na neki način izašlo iz rata sa invaliditetom, nedostatkom nekih delova tela ili su ostali slepi, gluvi, slabovidi. Ratne siročadi takođe brojimo oko pola miliona koji su na kraju završavali u domovima za ratnu siročad. Veliku pomoć u to vreme su iskazivali saveznici Amerika, Francuska, Velika Britanija. Najstravičnija je činjenica koliko je malo urađeno da bi se pomoglo tim ubogim ljudima koji su najčešće završavali kao prosjaci na ulicama - rekla je o izložbi Gordana Bulović iz Muzeja grada Novog Sada
Deo kataloga je prilagođen slepim osobama i ispisan je Brajevim pismom.

B.R.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa