7. decembar 2017.7. dec 2017.
ISTRAŽIVANjE O ZASTUPLjENOSTI ŽENA
U LOKALNOJ SAMOUPRAVI

Rodna (NE)ravnopravnost

Zaštitnik građana, uz podršku misije OEBS u Srbiji, sprovodi istraživanje o zastupljenosti žena u organima lokalne samouprave u Republici Srbiji, kao i o lokalnim mehanizmima za rodnu ravnopravnost, u skladu sa odredbama Zakona o ravnopravnosti polova. Prikupljanje podataka je vršeno od juna do avgusta. Pored popunjavanja upitnika, istraživanje predviđa i fokus grupe sa predstavnicima lokalnih mehanizama i gradske, odnosno opštinske uprave. Fokus grupe organizovane su u osam gradova, među kojima je i Šabac.
Sastanak u Šapcu je održan u ponedeljak u Centru za stručno usavršavanje, a njemu su prisustvovali zamenica zaštitnika građana za rodnu ravnopravnost i prava deteta Gordana Stevanović sa svojim saradnicima, predstavnici Gradske uprave i predstavnici civilnog sektora zainteresovani za ovo pitanje.
-Naš Ustav i niži pravni akti ukazuju na ravnopravnu zastupljenost žena i muškaraca. Kroz ova istraživanja upravo želimo da vidimo koliko su žene, a koliko muškarci zastupljeni u jedinicama lokalne samouprave, koliko je ispunjena zakonom propisana kvota, koliko se glas žena čuje i koliko participiraju u podeli vlasti. Preliminarni rezultati pokazuju da u jedinicama lokalne samouprave žene neposredno utiču na odlučivanje samo 11 odsto, navela je Gordana Stevanović.
Prema njenim rečima, želja im je da upravo kroz razgovore sa fokus grupama vide zašto je situacija takva. Krajem ove ili početkom sledeće godine objaviće izveštaj u kom će biti navedeno šta se to u jedinicama lokalne samouprave sprovodi dobro, gde su nedostaci. Videće se kakvo je stanje u Srbiji i šta je potrebno raditi da bi žene participirale u punoj meri.
Predsednik Saveta za rodnu ravnopravnost grada Šapca, Salko Karadarević smatra da je u Srbiji ovo i dalje tabu tema, ali da u gradu imaju jasnu strategiju i plan kako da poboljšaju kvalitet života žena generalno i da one budu što ravnopravnije sa muškarcima. Ističe da je položaj žena u selu znatno lošiji nego u gradu, pa će od ove sedmice krenuti da održavaju tribine po selima gde će se kroz direktan razgovor upoznati sa najvećim problemima žena.
-Rodna ravnopravnost je veliki problem našeg društva. Nažalost, u organima lokalne samouprave žene nisu dovoljno zastupljene. Mi u Gradskom veću imamo samo jednu ženu. Zakon je propisao da u našem parlamentu treba da budu 23 žene, međutim, ako dođe do zamene odbornika, ženu zamenjuje muškarac. Bliže nam se izbori za savete mesnih zajednica. Na prste jedne ruke mogu se izbrojati žene koje će se kandidovati na ta mesta, pogotovo u selima, rekao je Karadarević i dodao da Lokalni akcioni plan pre svega predviđa edukaciju.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa