7. decembar 2017.7. dec 2017.
SMANjEN POREZ NA IMOVINU
ODRŽANA 18. SEDNICA SKUPŠTINE GRADA

SMANjEN POREZ NA IMOVINU

Na 18. sednici Skupštine grada Šapca, održanoj prošle srede, usvojena je Odluka o umanjenju poreza na imovinu od dva odsto. Ova Odluka počeće da se primenjuje od 1. januara sledeće godine.
Opoziocioni odbornici Srpske napredne stranke kritikovali su ovu odluku, pre svega zbog malog procenta umanjenja, ali je Odluka na kraju jednoglasno izglasana.
-Očekivali smo da ćemo danas imati ozbiljnu raspravu jer je umanjenje poreza na imovinu zaista bitno za naše sugrađane. Međutim, do te rasprave nije došlo. Umanjenje je svega 2 odsto. Mi smo se od početka protivili toj odluci jer je neprihvatljivo da Šabac ima jednu od najvećih stopa poreza na imovinu. Šabac po svojim prihodima ne može da se poredi sa Beogradom i Novim Sadom. Može da se poredi sa gradovima iz svog okruženja koji imaju znatno manje stope poreza na imovinu, rekao je Dejan Jovanović, odbornik Srpske napredne stranke.
Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović je rekao da mu nije jasno zašto je opozicija sa jedne strane kritikovala Odluku, a zatim glasala za istu. Istakao je da je ova Odluka dobra.
-Dok u svim drugim gradovima porez povećavaju mi smo odlučili da ga umanjimo. Ovo je politička odluka. Da smo primenili sve mogućnosti koje smo mogli moralo bi doći do povećanja poreza. Grad Beograd je porez na imovinu uvećao za 2 odsto. Očekujem da ovom Odlukom olakšice osete ne samo građani nego i privreda. Porez je najniži kao što je najniža i cena drugih usluga u našem gradu. Važno je da svi shvate da porez mora da se plati, poručio je gradonačelnik.
Predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić izrazio je zadovoljstvo što su odbornici najveću pažnju posvetili ovoj, prvoj, tački dnevnog reda, zbog toga što se ona direktno tiče građana Šapca.
-Pored konstruktivne rasprave, Skupština je pokazala kapacitet da može blagovremeno da odlučuje o različitim pitanjima važnim za naše sugrađane. Odluka da se građanima Šapca smanji porez je doneta jednoglasno i to je jako dobra poruka. Jednom mesečno ovde razgovaramo o važnim temama i nadam se da ćemo tako i nastaviti, rekao je Pajić.
Pored ove najvažnije Odluke usvojeni su i pravilnici o postupku i kriterijumima za izbor projekata u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite i u oblasti kulture koji se finansiraju i sufinansiraju iz budžeta grada. Izglasano je i više planova detaljne regulacije.
Početak ove sednice obeležili su predlozi za dopunu dnevnog reda odbornika SNS Negovana Stanarčića. Petnaestak predloga odnosilo se na uvođenje gradske vode u seoskim mesnim zajednicama. Svi predlozi imali su isti tekst samo su navedena druga sela. Da bi se ispoštovao poslovnik, predsednik Skupštine morao je da pročita sve ove predloge, za šta je bilo potrebno oko sat vremena. Svi predlozi su odbijeni.
-Mislim da su predlozi neutemeljeni. Procedura mora da se ispoštuje. Skupština je glasala, a ja ne mogu da utičem na to kako će se glasati, rekao je Nemanja Pajić na temu ovih predloga za dopunu dnevnog reda.

M.M.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa