Инфо

7. децембар 2017.7. дец 2017.
ИСТРАЖИВАЊЕ О ЗАСТУПЉЕНОСТИ ЖЕНА
У ЛОКАЛНОЈ САМОУПРАВИ

Родна (НЕ)равноправност

Заштитник грађана, уз подршку мисије ОЕБС у Србији, спроводи истраживање о заступљености жена у органима локалне самоуправе у Републици Србији, као и о локалним механизмима за родну равноправност, у складу са одредбама Закона о равноправности полова. Прикупљање података је вршено од јуна до августа. Поред попуњавања упитника, истраживање предвиђа и фокус групе са представницима локалних механизама и градске, односно општинске управе. Фокус групе организоване су у осам градова, међу којима је и Шабац.
Састанак у Шапцу је одржан у понедељак у Центру за стручно усавршавање, а њему су присуствовали заменица заштитника грађана за родну равноправност и права детета Гордана Стевановић са својим сарадницима, представници Градске управе и представници цивилног сектора заинтересовани за ово питање.
-Наш Устав и нижи правни акти указују на равноправну заступљеност жена и мушкараца. Кроз ова истраживања управо желимо да видимо колико су жене, а колико мушкарци заступљени у јединицама локалне самоуправе, колико је испуњена законом прописана квота, колико се глас жена чује и колико партиципирају у подели власти. Прелиминарни резултати показују да у јединицама локалне самоуправе жене непосредно утичу на одлучивање само 11 одсто, навела је Гордана Стевановић.
Према њеним речима, жеља им је да управо кроз разговоре са фокус групама виде зашто је ситуација таква. Крајем ове или почетком следеће године објавиће извештај у ком ће бити наведено шта се то у јединицама локалне самоуправе спроводи добро, где су недостаци. Видеће се какво је стање у Србији и шта је потребно радити да би жене партиципирале у пуној мери.
Председник Савета за родну равноправност града Шапца, Салко Карадаревић сматра да је у Србији ово и даље табу тема, али да у граду имају јасну стратегију и план како да побољшају квалитет живота жена генерално и да оне буду што равноправније са мушкарцима. Истиче да је положај жена у селу знатно лошији него у граду, па ће од ове седмице кренути да одржавају трибине по селима где ће се кроз директан разговор упознати са највећим проблемима жена.
-Родна равноправност је велики проблем нашег друштва. Нажалост, у органима локалне самоуправе жене нису довољно заступљене. Ми у Градском већу имамо само једну жену. Закон је прописао да у нашем парламенту треба да буду 23 жене, међутим, ако дође до замене одборника, жену замењује мушкарац. Ближе нам се избори за савете месних заједница. На прсте једне руке могу се избројати жене које ће се кандидовати на та места, поготово у селима, рекао је Карадаревић и додао да Локални акциони план пре свега предвиђа едукацију.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa