4. januar 2018.4. jan 2018.
VLADA SRBIJE, POPUT DEDA MRAZA, OBRADOVALA NAPREDNjAČKE GRADOVE I OPŠTINE

BEOGRADU PONOVO MILIONSKA UPLATA

Beogradu, koji na računu ima 14 milijardi dinara, Vlada Srbije zbog smanjenog obima prihoda, uplatila 185 miliona dinara. Kragujevac dobio 450 miliona dinara, Leskovac 300 miliona
Vlada Srbije je na kraju 2017. godine pokazala da je nekome majka, a nekome maćeha.
Delila je pare kao da nisu njene po bog te pita kojim kriterijumima, a onima kojima duguje i to godinama unazad, poklone će Deda Mraz da donese jednom. Odlukom Vlade Srbije dodeljeno je, četiri dana uoči Nove godine oko četiri milijarde dinara gradovima i opštinama. Da li je važno napomenuti – onim gradovima i opštinama na čijem se čelu nalaze naprednjaci.
Najveće uplate iz republičkog budžeta u iznosu od po 450 miliona dinara odobrene su Kragujevcu, na čijem je čelu Radomir Nikolić, i Leskovcu, kojim upravlja Goran Cvetanović. Grad Niš dobio je 300, dok je Vranju odobreno 200 miliona dinara. Leskovac je, već u prethodnoj raspodeli budžetskih para, dobio nešto manje od 100 miliona dinara, što znači da su ukupne uplate ovom gradu tokom 2017. dostigle više od pola milijarde dinara.
Sin bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića Kragujevcem upravlja tako što malo-malo kuka i iz Beograda odmah dođe višemilionska uplata. Leskovac uživa pod naprednjačkom vlašću, ali opet nije zgoreg uplatiti neki sintiš. Sa gradonačelnikom koji je sam sebi dodelio nagradu najlepše bašte u gradu i koji je došao na genijalnu ideju da dovede giros u Leskovac, valja računati da će pametno da iskoristi ovu tranšu.
Ni Beograd, koji kako ti isti naprednjaci kažu, nikada nije stajao bolje finansijski, dobio je 185 miliona dinara. Ovo je bila treća trocifrena milionska tranša iz republičkog u gradski budžet u 2017. godini. U prethodna dva „deljenja“ srpska prestonica je dobila po 110 miliona dinara.
U obrazloženju ove poslednje transakcije stoji da je odobrena „usled smanjenog obima prihoda“. A, nas ubeđuju u suprotno,
Tako i gradonačelnik Beograda Siniša Mali se „ubi“ ubeđujući nas da Beograd nikada nije finansijski bolje stajao.
- Doveli smo finansije u red, prepolovili dug grada, isplatili sve dospele obaveze i budžetski deficit smanjili tri puta - rekao je Mali na predstavljanju rezultata rada u 2017. godini.
Grad, rekao je tom prilikom, na računu sada ima 14 milijardi dinara, koje će biti uložene u narednom periodu. Pitanje koje se sasvim logično postavlja u ovom trenutku – Zašto se Beogradu, koji na računu ima 14 milijardi dinara, daje 185 miliona dinara? Odgovor nismo uspeli da dobijemo verovatno zbog novogodišnjih praznika, a nećemo ga uskoro ni dobiti, jer slede božićni praznici.
Kada uzmete u obzir ove cifre koje se tiču Beograda, sasvim je jasno da je sasvim OK da se onakvi milionski iznosi koriste za Acu Lukasa i novogodišnju kupu u centru grada. Za hleb će narod da se snađe, ali igara mora da bude. I naravno, Vlada Srbije je tu da se potrudi da sve to bude više od igre.
S druge strane, Šapca nema u toj raspodeli sredstava. I ne treba, neka im je za njihovog Lukasa i kupe, jelke i praporce. Našem gradu samo neka daju ono što mu pripada i šta mu država duguje, a duguje, nije da nije.

„Uspešna“ i Jagodina
Nedavno smo imali priliku da vidimo još jedan grad u Srbiji koji nikada nije bio uspešan kao što je danas. Pogađate, radi se o Jagodini. Toliko dobro ide tom gradu da su hiljade i hiljade građana stajali satima u redu ne bi li dobili dve, tri hiljade dinara od predsednika Skupštine Jagodine, narodnog poslanika, i najevropljanina Dragana Markovića Palme. U to ime uspešnosti, Jagodini je Vlada Srbije prosledila 100 miliona dinara.
N. K.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa