4. januar 2018.4. jan 2018.
IMAMO PORODIČAN ODNOS
POSETA KINESKE DELEGACIJE ŠABAČKOJ GIMNAZIJI

IMAMO PORODIČAN ODNOS

U petak je Šabačku gimnaziju posetila delegacija “HBIS Grupe” korporacija koja je vlasnik železare iz Smedereva. Delegaciju su činili izvršni direktor Song Si Hai, Bai Jingksue- Grace, asistentkinja i Svetislav Kostadinović, izvršni direktor za komercijalne poslove. Oni su školi uručili vrednu donaciju u vidu računara i tom prilikom su posetili čas kineskog jezika koji je tada održan.
Direktorka Marijana Isaković je obišla školu sa gostima i naglasila da je ovo najlepši način da se završi godina i dočekaju prijatelji, kao i da Gimnazija ima tu čast i zadovoljstvo da je uvažena i u svetu, a ne samo u lokalnoj sredini.
Prisutnima se obratio i bord direktor Song Si Hai:
-Poslednje dve godine saradnja Srbije sa Kinom značajno se povećala i proširila, i zbog toga je među studentima i učenicima srednjih škola veliko interesovanje za kineski jezik. I nama se ova tendencija mnogo sviđa zato što sve više kineskih investitora dolazi da ulaže u srpsku ekonomiju.
La Lin, profesorka kineskog jezika istakla je da su šabački učenici veoma pametni i inteligentni, te da često ima jako blizak, porodični odnos sa njima.
Učenica Marija Bursać nam je objasnila da Kinezi imaju pisanje karakterima, tj. pisanje znakovima i pisanje latinicom.
-To je prilagođeno pismo i mi to učimo, a karaktere pišemo tek kada naučimo potpuno reči i tako vežbamo, ističe Marija.
-Kineski jezik me je oduvek zanimao, njihova tradicija i kultura i stvarno sam bila srećna kada sam saznala da će u gimnaziji da se održava nastava ovog jezika. Teško je njihovo pismo zato što ima mnogo pravila pisanja. Ima dosta zanimljivih stvari kao što je poezija - iznela je svoje utiske Hristina Rajković koja takođe pohađa nastavu kineskog jezika.

B.R.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa