10. mart 2011.10. mar 2011.
KAKAV ĆE POLOŽAJ IMATI ŠABAC I MAČVANSKI OKRUG U BUDUĆOJ REGIONALIZACIJI SRBIJE

ŠABAC - REGIONALNI CENTAR ILI PROVINCIJA?

Ko aktuelizuje pitanje regionalne podele Srbije? Kakvi su motivi, ciljevi i argumenti regionalizacije? Uloga javnosti - stručne, ekonomske, političke i kulturne u definisanju pitanja regionalizacije. Kako ponuđena rešenja vide mesto
Šapca i Mačvanskog okruga u regionalnoj organizaciji Srbije
Učestale priče o potrebi brze regionalizacije Srbije, koje su proteklih nedelja, gotovo zaglušile sve domaće medije, malo su „splasle“ ovih dana zbog najavljene rekonstrukcije Vlade. Trenutno je postalo važnije raspravljati o tome koji će ministar otići, a ko će doći na njegovo mesto, nego analizirati da li će buduća regionalizacija Srbije dovesti do njenog bržeg i ravnomernijeg razvoja, ili do dezintegracije i cepanja na suprotstavljene regije. U svakom slučaju, formiranje novog Cvetkovićevog kabineta biće završeno u narednim danima, a posao preuređenja Srbije i obezbeđivanje državnih instrumenata koji će omogućiti brži i ravnomerniji razvoj svih njenih delova - ostaje zadatak koji će država u najskorije vreme morati rešiti.
Pitanje regionalizacije nije samo pitanje evropskih integracija Srbije i potreba da se i u ovoj oblasti ostvare utvrđeni standardi. „Razvlašćivanje“ države i prenošenje njenih nadležnosti na niže organe vlasti, postaje potreba ovog doba, kako bi se ona, kao servis, više približila građanima i bila efikasnija. To postaje imerativ, zbog činjenice da migracioni procesi prete da se stanovništvo i bukvalno preseli u Beograd i još nekoliko većih centara. Podatak da se u Beograd godišnje doseli između 30 i 40 hiljada ljudi, a da, sa druge strane, u isto vreme opuste desetine srpskih sela i varoši, alarmantno ukazuje na potrebu da država preduzme korake kako bi se ovaj proces zaustavio. Država, dakle, treba da obezbedi perspektive ljudima da ostanu da žive tamo gde su i do sada živeli. Zato je njeno „približavanje“ građanima, odnosno ravnomeran regionalni razvoj, jedini razuman odgovor na pogubnu tendenciju umiranja unutrašnjosti Srbije.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa