17. maj 2018.17. maj 2018.
Hemija starenja
PET DECENIJA NAUKE PROF. DR MARKA TODOROVIĆA

Hemija starenja

U Šabačkom pozorištu proteklog petka profesor akademik Srpske akademije inovacionih nauka prof. dr Marko Todorović svečanom akademijom obeležio je 70 godina života i 50 godina naučnog stvaralaštva. Ovom prilikom promovisao je i knjigu „Hemija starenja“. Delo je nastalo kao plod dugogodišnje saradnje i prijateljstva između dr Marka Todorovića i nemačkog naučnika dr Ernesta Traegera.
- Mnogi smatraju da će knjiga “Hemija starenja” izazvati veliku pažnju. Stvorili smo nešto važno za naš narod, a to je da sačuvamo zdravlje. Starenje je jedan proces, počinje rađanjem i završava se smrću jedinke. U ovoj monografiji sam naveo da je to jedna hemijska laboratorija koja radi 24 sata dnevno i obavlja čitav niz hemijsko-bioloških procesa. U procesu života su zastupljene sve vrste hemijskih reakcija i ova knjiga će dozvoliti da produžimo vek i da ukrademo od života par godina, ako se ponašamo onako kako je zapisano u ovoj knjizi - istakao je dr Marko Todorović.
Na promociji knjige govorio je dr Ernest Traeger koautor knjige i saradnik dr Marka Todorovića.
- Radujem se što imam priliku da predstavim knjigu koju sam radio zajedno sa mojim velikim prijateljem profesorom dr Markom Todorovićem. Zajedno smo pisali i ovo je novitet iz oblasti hemije i možda čak medicine. Postoji mogućnost da se utiče na proces starenja uz korišćenje određenih preparata, znači da se hemijskim putem uspori prirodni proces starenja - naveo je dr Ernest Traeger.
Nakon svečanosti u pozorištu otvorena je izložba naučnog stvaralaštva u Kulturnom centru gde su posetioci imali priliku da vide
rezultate rada tokom dugogodišnje karijere dr Marka Todorovića.
- Sva priznanja koja sam dobio su za mene bila veliki podsticaj za dalji rad. Najveća zasluga je ruske akademije koja me nagradila zlatnom medaljom i koja je dozvolila da uđem u njihove institute da vidim šta je nauka budućnosti, šta je fundamentalna primenjena nauka i da steknem jedno veliko iskustvo i vidim u kom smeru će nauka 21. veka ići i to je za mene imalo veliki značaj, posebno predavanje koje sam održao na Lomonosovom univerzitetu - naveo je dr Marko Todorović.

M.Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa