9. avgust 2018.9. avg 2018.
USPEŠNA PRIPREMA ZA BEBE
DOMA ZDRAVLjA “DR DRAGA LjOČIĆ” OBELEŽIO SVETSKU NACIONALNU NEDELjU DOJENjA

USPEŠNA PRIPREMA ZA BEBE

Dojenje predstavlja najjednostaviji, najzdraviji i najekonomičniji način ishrane novorođenčadi i odojčadi do 6 meseci, do kada u potpunosti zadovoljava sve nutritivne potrebe deteta
Dom zdravlja “Dr Draga Ljočić” obeležio je pod sloganom “Dojenje kao temelj života”, protekle sedmice u Službi patronaže Svetsku i Nacionalnu nedelju dojenja. Od prvog do sedmog avgusta po 26. put se u 170 zemalja obeležava Svetska nedelja dojenja.
Tim za edukaciju ovog Doma zdravlja “Dr Draga Ljočić” održao je niz aktivnosti kao što su predavanja i radionice za trudnice, sa ciljem da se buduće majke uspešno pripreme da doje svoje bebe. Održane aktivnosti podrazumevaju celokupan i širok dijapazon.
- Cilj edukacije je poboljšanje informisanja budućih majki o značaju prirodne ishrane kao najkvalitetnijeg načina ishrane deteta. Dojenje predstavlja najjednostaviji, najzdraviji i najekonomičniji način ishrane novorođenčadi i odojčadi do 6 meseci, do kada u potpunosti zadovoljava sve nutritivne potrebe deteta – istakao je zamenik direktora Doma Zdravlja “Dr Draga Ljočić” prim. dr Miroslav Milješić.
U sklopu Svetske nedelje dojenja u svim službama Doma Zdravlja “Dr Draga Ljočić” postavljene su izložbe i panoi na ovu temu. U Službi za zdravstvenu zaštitu dece i Patronažnoj službi sprovedena je anonimna anketa među majkama sa malom decom.
-Sprovođenjem ankete želeli smo da saznamo kolika je zastupljenost prirodne ishrane u ukupnoj populaciji što nam je značajno za dalja planiranja aktivnosti u tom pravcu. Bitno nam je da steknemo bolji uvid u zastupljenost prirodne, veštačke i kombinovane odojčadi – naveo je doktor Milješić.
Dom zdravlja “Dr Draga Ljočić”, organizovanjem različitih aktivnosti deluje preventivno, te je u nedelju na Starom gradu, u toku plivačkog maratona sprovedeno merenje krvnog pritiska i šećera u krvi. Nakon godišnjih odmora već u septembru nastaviće se sa akcijama preventivnih pregleda u seoskim mesnim zajednicama, a plan je uključenje i gradskih i prigradskih mesnih zajednica.
Kroz redovan rad u ambulantama, zaposleni obavljaju ciljane i sistematske preglede - program vakcinacije od najčešćih zaraznih bolesti, očuvanja zdravlja usta i zuba kod dece i druge preventivne aktivnostii u cilju poboljšanja i unapređenja zdravlja.

K.J.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa