16. avgust 2018.16. avg 2018.
STOČARSTVO

Kuga na granici Srbije

Rumunija se već mesecima bori sa zaraznom smrtonosnom bolešću koja napada svinje. Od početka godine zbog afričke kuge morali su da ubiju 50.000 zaraženih životinja. Zbog rizika od širenja bolesti Ministarstvo poljoprivrede Srbije oformilo je Nacionalni krizni centar, a preko granice više ne može da se unese ni sendvič.
Rizik od unošenja afričke svinjske kuge u Srbiju sve je veći, jer se virus u Rumuniji iz severozapadnih delova zemlje sada proširio i na zapadni i jugoistočni deo. Temišvarski region udaljen svega 100 kilometara od graničnog prelaza sa Srbijom sada se tretira kao rizičan pojas.
Carinici su prva linija odbrane od unošenja virusa. U Srbiju iz Rumunije više ne može da se unese ni sendvič sa mesom.
U našoj zemlji nije zabeležen nijedan slučaj svinjske kuge, ali su stočari zabrinuti. Ministarstvo poljoprivrede i uprava veterine oformili su četiri regionalna krizna centra.
Uzgajivači svinja su pozvani da neovlašćenim licima i nezaposlenima ne dozvole ulazak na farme i da, ako nađu uginulu životinju, obaveste nadležne.
Ipak, najveći rizik od unošenja zaraze iz Rumunije u Srbiju predstavljaju divlje svinje, zbog čega su u pomoć pozvana i lovačka društva.

Srbija danas

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa