Berza

  • dinnpb 5.850 ▼ -2,71%
  • jesv 6.800 ⚫ 0,00%
  • kmbn 2.158 ▼ -0,78%
  • mtlc 1.900 ⚫ 0,00%
  • niis 580 ▲ 1,75%
  • sttm 4.450 ▲ 1,14%
  • tlvc 2.566 ▼ -14,47%
  • zisr 3.303 ▲ 0,09%
(18. oktobar 2018.)
KUNIĆI MOMČILA ROSIĆA IZ GLUŠACA U MAČVI

Ljubav i interes

Pomešano zadovoljstvo. Konji i kunići simbol porodice. Dokazano, zdrava hrana. Lep prizor za oko, lek protiv bolesti i ukusan zalogaj
Ljubav i interes
Momčilo Rosić iz Glušaca u selu poznatiji po nadimku Moma, jedan od osnivača čuvene štale trkačkih konja “Braća Rosić”, podjednako voli trkačke konje i kuniće. U okviru svoje pomenute prve ljubavi, zajedno sa još petoro braće, među brojnim uspesima četvoronogih lepotana hipodromskih staza, posebno ističe prvo mesto Lombarda, polukrvnjaka, koji je u žestokoj konkurenciji tada slavnih Tine i Blizara, pobedio u Kostolcu i sve druge "nabeđene" favorite. Domaćin pokazuje pano na kome je uramljena i slika njihovog šampiona Lombarda, a okačen je na zidu njegove sobe, kao večno sećanje na taj dan.
Moma je i veliki zaljubljenik u kuniće. To su male životinje koje savršeno liče na zečeve, ali nisu zečevi i tu postoje bitne razlike.
- Zečevi se kote sa dlakom, otvorenih očiju i na više mesta. Čim se okote spremni su za život. Kod kunića nije tako. Ženka kunića, prilikom okota pravi gnezdo od dlake i slame. Sve to čini da bi mladima bilo toplije, jer oni na svet dolaze bez dlake i zatvorenih očiju. Progledaju tek posle deset dana, a 20 izlaze iz gnezda sa majkom, sisaju mesec dana, traže drugu hranu, a posle su spremni za samostalan život, kaže naš sagovornik.
Kod njega je zastupljena mešovita tovna rasa i najviše ih koristi kao zdravu hranu. Trenutno u specijalnim kavezima ima 50 komada, a prošle godine bilo ih je 180 Trenutno ima 14 ženki i tri mužjaka.
- Za početak, nije potrebno više od dve tri ženke i mužjak. Ženke se kote tri-četiri puta godišnje. U zavisnosti od rase, mogu izvesti i dvadesetak mladih.Njihovo meso je veoma kvalitetno i ukusno. Ja ga koristim za spravljanje raznih vrsta hrane. Veoma je lekovito, a da bi malo omekšalo, dodaje mu se izvesna količina svinjskog mesa. Tako ja radim kod spravljanja kobasica i to je savršena zdrava hrana, lek za mnoge bolesti, tvrdi Momčilo.
Osim toga, naglašava on, kunići su veoma isplativi i tražena roba. Hrane se senom, kukuruzom, ječmom i ovsem. Postoje i posebne granule za njih. Naš domaćin gaji mešovite primerke, težine oko pet kilograma. Oni imaju okruglo telo, klempave i mesnate uši. Raznih su boja ( beli, žuti, crno beli..). Imaju dobar prirast, a kolje ih starosti pet-šest meseci. Za to ima specijalni pribor.
Preporučuje ih za gajenje svim mačvanima, jer kako primećuje nisu zahtevni, a znače mnogo.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

25. jun 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa