18. oktobar 2018.18. okt 2018.
GORIVO U SRBIJI SVAKOGA DANA SVE SKUPLjE

Nizak vodostaj Dunava naduvao cene

Vozači u Srbiju su pred klasičnim nokautom. Svakodnevno povećanje cena goriva na srpskim pumpama je dostiglo iznos iznad 170 dinara. Tiha povećanja su primetili vozači u Srbiji kojima i dalje nije jasno zašto cene goriva rastu i kada nema logike
Dinar, po dinar i cena dizela na nekim pumpama dostigla je 170 dinara po litru, iako kurs dinara i inflacija u potpunosti miruju. Na auto-putu cena za dizel je otišla i do 176 dinara.
Međutim, kako najavljuju ljudi koji se razumeju u derivate, to nije kraj. Nebojša Atanacković, jedan od vlasnika AD "Nafta", potvrdio je da će zbog skoka cene sirove nafte gorivo poskupeti za još 5-6 dinara po litru.
Zanimljivo je da cene goriva u Srbiji ne poskupljuju samo kada cena nafte na svetskom tržištu raste, već i kada pada. Naravno da za takva povećanja, oni koji žive od prodaje goriva uvek imaju opravdanja. Tako je i za poslednja poskupljenja nađeno opravdanje, odnosno krivac. Ovoga puta, krivac je - nizak vodostaj Dunava.
- Cene goriva na pumpama formiraju se na osnovu cena po kojoj je gorivo kupljeno, a zbog niskog vodostaja Dunava više ništa ne može da se dopremi brodovima na veliko, već samo cisternama iz Crne Gore i Bugarske. To povećava troškove transporta, koji stalno rastu, jer je prevoz na malo cisternama potpuno neekonomičan. Ne možemo očekivati da se normalizuje cena goriva na pumpama dok god se ne normalizuje nivo Dunava, a to neće biti pre početka novembra. Zbog toga, kao i zbog skoka cene sirove nafte, možemo očekivati da cena goriva poraste još pet-šest dinara po litru - rekao je Atanacković.
Podsetimo, cena goriva cele godine polako skače iako akcize nisu povećane, a dinar i inflacija miruju. Vozačima ne ide u prilog ni prognoza da bi barel nafte sledeće godine mogao da ide iznad 100 dolara, što će trgovcima naftom takođe poslužiti kao razlog novog poskupljenja.
Oni, kao i do sada, tvrde da su "nemoćni", i pozivaju državu da snizi akcize na gorivo. I tu su i te kako u pravu. Državni zahvat je, kada je gorivo u pitanju, ogroman. Za taj zahvat, aktuelna vlast krivi bivšu, koja je donela takvu odluku o akcizama. Ako je bivša vlast zaslužna za visoke akcize, šta sprečava aktuelnu da te akcize smanji i da na taj način bude još popularnija među biračima?
Za to vreme, cene u Bosni i Hercegovini, takođe rastu, ali daleko sporije i uz mnogo manji zahvat države. Na nama najbližim pumpama, kod Bijeljine, cena dizela varira od 2,10 konvertibilnih maraka, do 2,30, dok je sličan raspon i kada je benzin u pitanju - od 2,10 do 2,25 km. Cena u BiH tako je jeftinija, kada je dizel u pitanju 35 do 46 dinara po litri.
N. K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa