18. oktobar 2018.18. okt 2018.
LjUBITELjI ENIGMATIKE IZ KOCELjEVE

GIMNASTIKA UMA

U konkurenciji 40 radova pristiglih ih svih bivših jugoslovenskih republika eminentni žiri je ukrštenicu koju je sastavio Radisav proglasio za najbolju. Veroljub pak uživa u rešavanju enigmatskih zadataka, ukrštenih reči i svih vrsta sudoku. Ovaj saobraćajni inženjer koji je, kaže, zalutao u prosvetu
Zajedničko za Radisava Nikolića iz Kamenice i Veroljuba Babića iz Koceljeve je ljubav prema enigmatici. Prvi je sastavljač ukrštenica dok drugi uživa u njihovom rešavanju. Oni su nedavno u Kikindi na, kako kažu, jedinom ozbiljnom enigmatskom takmičenju te vrste u Srbiji, osvojili prvo odnosno treće mesto.
U konkurenciji 40-ak radova pristiglih ih svih bivših jugoslovenskih republika eminentni žiri je ukrštenicu koju je sastavio Radisav proglasio za najbolju.
Ljubav prema ukrštenicama otkrio je još kao dete. Najpre ih je popunjavao, a potom je pokušao i da ih sastavi i to radi uspešno već nekoliko decenija.
–Sastavljam isključivo ukrštene reči. Ni sam ne znam odakle se ljubav prema njima pojavila. Svidelo mi se to još kada sam bio dete i kada sam nalazio novine u kojima su bile ukrštenice- kaže prvonagrađeni u Kikindi.
Ne broji sastavljene ukrštenice ali procenjuje da ih je oko hiljadu objavljeno. Prva je do ljubitelja enigmatskih časopisa stigla još 1981-e godine. Danas kao honorarni saradnik sarađuje sa časopisima “Razbribriga” i “Enigmatika” koju izdaje “Politika”, a ljubitelj je i televizijskih kvizova u kojima je neretko i učestvovao poput “Slagalice”, “Sam protiv svih”, “Mozgalice”, “Najslabije karike”, “Visokog napona”....
Sastavljanje ukrštenica doživljava kao hobi i to zimi, jer leti nema vremena. U tom periodu posvećen je pčelarstvu koje je iѕ hobija preraslo u profesiju.
–Leti nemam ni vremena a ni volje da to radim jer me priroda povuče i posao u vezi pčela. U zimskim danima, kada mi je dosadno, ja piskaram i tada uglavnom nastaju moje ukrštene reči. Za izradu jedne nekada mi je dovoljno sat vremena a nekada je neophodno i nekoliko dana. Svaki časopis traži određenu temu i na tu temu sastavim najpre dva osnovna pojma pa na osnovu njih proširujem i radim ukrštenicu. Sastavljam isključivo iz glave a internet koristim samo ukoliko nisam siguran za neku reč- priča ovaj enigmata.
Upešnog sastavljača odlikuje zavidno poznavanje različitih oblasti, bogat fond reči, velika baza podataka. Radisav je to postizao tako što je rešavao ukrštenice i čitao knjige, enciklopedije, leksikone... Teško mu je da objasni kako se pravi dobra ukrštenica ali je siguran da je takva ona koja može da se reši kao i da se iz nje nešto nauči.
–Ovo što mi radimo je gimnastika uma. Da mozak ne zarđa treba ga upotrebljavati. A ovo je jedan jeftin i zgodan način, bilo kada i bilo gde- poručuje Nikolić.
Veroljub pak uživa u rešavanju enigmatskih zadataka, ukrštenih reči i svih vrsta sudoku. Ovaj saobraćajni inženjer koji je, kaže, zalutao u prosvetu, vlasnik i urednik “Koceljevačkih novosti”, zaljubljenik je u enigmatiku i član Društva enigmata Srbije.
U Kikindi je u okviru takmičenja u rešavanju desetak raznih zadataka, ukrštenica, anagrama, rebusa, kriptograma i drugih zauzeo treće mesto sa osvojenim maskimalnim brojem bodova ali sa nešto lošijim vremenom u odnosu na bolje plasirane takmičare. U rešavanju sudoku zauzeo je četvrto mesto jer je raspored na tabeli opet diktiralo vreme rešavanja iako je čak sedmoro prvoplasiranih takmičara bilo u potpunosti uspešno.
–Ja ne patim za nagradama već težim ka nekom znanju a učešće i dobar plasman na takmičenjima su mi neka vrsta satisfakcije. Zainteresuje te neka dugačka reč, dolazi do izražaja i lepota jezika, otkrivaš nove reči i počneš da razmišljaš o njima. Mislim da su autori ukrštenih reči u neku ruku čuvari našeg jezika. U društvu enigmata su ljudi koji su širokog spektra zanimanja i različitih interesovanja- kaže Veroljub koji je isključivo rešavač ukrštenih reči.
Sa njima se prvi put susreo još kao osnovac. Bila je to “ljubav na prvi pogled”. Sa ushićenjem ističe da je dugo čuvao prvi broj “Eureke”, i male i velike.
–Ne volim jednostavne ukrštenice. To mi nije primamljivo. U tome ne uživam. U zadnje vreme je dosta ovaj posao kompjuterizovan. Nabavi se dobar program sa određenim brojem reči i tako se stvara. Malo je autorskih ukrštenica poput onih koje pravi Nikolić. I sam sam se oprobao u sastavljanju. Bilo je to davno, kada sam bio u redakciji fakultetskog lista “Taljige” u kojima sam bio zadužen za humor i enigmatiku. Tada sam sastavio prvu skandinavku- otkriva Babić.
Kako kaže, enigmatika nisu samo ukrštene reči. To su razne vrste zagonetki, poput anagrama i rebusa. Govoreći o tome gde se enigmatika nalazi danas i koliko je popularna među mladima Veroljub ističe da je u Društvu enigmata Srbije on, sa gotovo 60 godina života, jedan od mlađih, što jasno pokazuje stepen njene aktuelnosti. A nekada je, tvrdi, sve bilo mnogo drugačije.
–Prošle godine sam pokušao da radim sa decom u okviru enigmatske sekcije ali sam brzo shvatio da ih to mnogo ne zanima. Interesovanja im uglavnom počinju i završavaju se na rešavanju osmosmerki i mislim da nemaju adekvatna znanja za svoj uzrast. Za uspešno sastavljanje i rešavanje enigmatskih zadataka potreban je fond reči i opšta kultura. A nekada su deca stajala u redu ispred kioska, čak i na moru, kako bi došla do najnovijeg broja “Politikinog “Zabavnika”. Kupovale su se i koristile “Dečije novine”. Toga više nema- ocenio je ovaj enigmata.

V. Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa