29. novembar 2018.29. nov 2018.
Dan Mihaila Đurića
U ŠAPCU ORGANIZOVANA TREĆA MANIFESTACIJA U ČAST VELIKOG FILOZOFA

Dan Mihaila Đurića

U Šapcu je treći put organizovan stručni skup posvećen uspomeni na lik i delo znamenitog Šapčanina ,,Dan Mihaila Đurića".
Za učesnike stručnog skupa Igor Marsenić, član Gradskog veća grada Šapca, priredio je prijem u Gradskoj kući. O značaju Mihaila Đurića govorili su profesor dr Bogoljub Šijaković, profesor dr Irina Deretić, profesor dr Danilo Basta i profesor dr Jovica Trkulja.
Marsenić je podsetio koliko je za Šapčane značajno obeležavanje manifestacije posvećene profesoru koji je otvoreno i hrabro govorio, ali i svedočio o mnogim važnim pitanjima vezanim za život tadašnje države i zajednice. Napomenuo je da je Šabac slobodan grad, grad u kom svako može otvoreno da govori o važnim životnim temama.
Posle prijema održan je sastanak Organizacionog odbora „Dana Mihaila Đurića“.
Jedan od učesnika Dana Mihaila Đurića, redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti akademik Danilo Basta rekao je da je izuzetno zadovoljan što se po treći put u Šapcu organizuje dan posvećen Mihailu Đuriću.
- Mihailo Đurić pripada najznačajnijim ljudima ovog grada, kojih kao što znamo i srećom, nije mali broj. Ostavio je traga i u ovom gradu, ali i veliki trag u srpskoj kulturi i filozofiji. Bio sam njegov saradnik još od 1970. godine, pa sve do njegove smrti. Umro je pre sedam godina, ali kao da nije otišao sa ovoga sveta, jer je njegovo delo živo u 12 objavljenih knjiga. Ta dela privlače pažnju i mlađih filozofskih naraštaja. Dan posvećen njemu, u njegovom rodnom gradu, ima za zadatak da to delo raširi i učini atraktivnim i mlađim naraštajima – rekao je akademik Basta.
Pokrovitelj manifestacije je Grad Šabac u saradnji sa Pravnim fakultetom Univerziteta u Beogradu, Šabačkom gimnazijom i Bibliotekom šabačkom.
N. K.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa