10. januar 2019.10. jan 2019.
Zalaganje za zdraviju Opštinu Bogatić
ALEKSANDAR FIRAUNOVIĆ O USPESIMA I PLANOVIMA ZELENIH BOGATIĆ

Zalaganje za zdraviju Opštinu Bogatić

Zeleni Srbije Bogatić prošle godine su bili prilično angažovani, sprovodeći u skladu sa delatnošću kojom se bave svoje ideje u delo. Iako mogućnosti nisu tako velike, pokazalo se da i male stvari imaju svrhu, te je niz aktivnosti u cilju poboljšanja životne sredine održano
Jedna od prvih akcija organizovana zajedno sa Ekološko edukativnim centrom Mačve, a sprovedena ispred zgrade Skuštine Bogatić je akcija pod nazivom „Bolje torba u ruci nego kesa na grani“. Promovisanje biorazgradivih torbi podržao je i državni sekretar u Ministarstvu za zaštitu životne sredine Ivan Karić. Ministarstvo za zaštitu životne sredine je u aprilu mesecu započelo inicijativu da se upotreba plastičnih kesa svede na minimum. Zeleni su prepoznali značaj sprovođenja ideje u delo i počeli skromnom ali efikasnom akcijom u cilju podizanja znanja o značaju očuvanja životne sredine.

Bolje torba u ruci
nego kesa na grani
-Ovaj metod se i u razvijenim zemljama pokazao kao najbolji , čak 80 osto efikasan. Mislim da u Srbiji društvo još nije spremno da plastične kese u potpunosti izbaci iz upotrebe, ali nadam se da smo ekološki na tom nivou svesni koliko su biorazgradive kese korisne – istakao je Aleksandar Firaunović, predsednik Oštinskog odbora Zelenih.
Zeleni u Bogatiću su jedan od prvih odbora koji je na ovaj način podržao Uredbu Ministarstva.
-Skrenuo bih pažnju svima na to da je lako baviti se zdravim stilovima života, i da nije teško brinuti se o svojoj životnoj sredini – istakao je Karić.
Dokaz važnosti akcija ovog tipa je da je za razgradnju plastičnih kesa potrebno između 400 i 1.000 godina. Razlažu se na sitnije, toksične delove i dovode do kontaminacije zemljišta, vodenih tokova i okeana. Ulaze nažalost u lanac ishrane životinja. Prema nezvaničnim podacima trgovinskog sektora u Srbiji se godišnje potroši oko 20 miliona evra za nabavku plastičnih kesa, a građani u proseku troše sedam kesa dnevno.

Podrška usvajanju zakona „Roditelj – Negovatelj“
Opštinski odbor Zelenih Srbije u Bogatiću podržao je i usvajanje zakona „Roditelj – Negovatelj“. Osmišljene su razne aktivnosti sa ciljem da podrže akciju koju već šest godina za redom vode roditelji dece sa invaliditetom. Podsećanja radi, osnovni cilj usvajanja Zakona „Roditelj – Negovatelj“ jeste zadovoljavanje osnovnih i skromnih potreba u vidu minimalnih mesečnih naknada od države, kao i uplatu radnog staža.
-Bogatić je samo jedno od mesta koje podržava ovaj zakon. Imati dete ometeno urazvoju nije ničija želja ali se dešava. Roditelji sa tim problemom ulaze u koštac hrabro i nose ga kroz ceo život, te ih svakako treba podržati – naveo je Firaunović.
Ključne stavke Zakona Roditelj negovatelj odnose se na priznavanje radnog staža jednom od roditelja, kao i novčana nadoknada na mesečnom nivou i iznosu minimalne zarade na nivou Republike.

Biciklijadom kroz Mačvu
Naravno sada već tradicionalna Biciklijada kroz Mačvu, jedna je od održanih manifestacija Zelenih, zajedno sa Turističkom organizacijom Bogatić u cilju promocije zdravih stilova života, povratka prirodi i borbe za biciklističke staze na teritoriji Opštione Bogatić.
-Biciklijada je bitna kako bi bicikl vratili među prevozno sredstvo kod Mačvana. Nekada je bicikl bio značajno prevozno sredstvo, a danas ga retko ko koristi. U razvijenim zemljama ljudi u odelima na biciklu idu na posao, a kod nas ga ne koriste maltene ni za rekreaciju. A kcenat ovim aktivnostima stavljamo na nepostojanje biciklističkih staza što je nedopustivo rvenstveno zbog bezbednosti u saobraćaju. Da su sela povezana biciklističkim stazama do varošica, siguran sam da bi se dvotočkaš vratio i postao popularno prevozno sredstvo – ističe Firaunović.
Prema rečima Aleksandra Firaunovića održana je i konferencija na temu Dabrova u Mačvi, intenzivna borba i skretanje pažnje na problem pijaćih voda u nekoliko sela u Opštini i nepostojanju kanalizacione mreže, što je jedan od osnovnih problema. Zeleni Bogatić će u ovoj godini učestvovati u rešavanju navedenih problema i svega što se postavi kao prepreka za bolji i zdraviji život građana.
Ove godine još ambicioznije
„Smatram da nadležni imaju obavezu da što pre i što efikasnije pristupe problematici. Protekla godina za nas bila je uspešna i kada su mesni odbori u pitanju. U gotovo svakom selu imamo stabilan mesni odbor. Smatram da sada, u ovom trenutku imamo snage i kapaciteta da na sledećim lokalnim izborima idemo sami, i na taj način dođemo Zelenih odbornika koji će imati priliku da sve ovo što radimo godinama, iznosimo i pred druge odbornike u Skupštini. Na taj način bismo bili vidljiviji, a samim tim i efikasniji – istakao je Firaunović i poručio da će ova godina biti posvećena rešavanju gorućih problema i godina zalaganja za zdraviju Opštinu.

K.J.Đ

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa