7. februar 2019.7. feb 2019.
BANOVO POLjE CENTAR MAČVANSKOG POVRTARSTVA

RAJ ZA PAPRIKU I PARADAJZ

Bilo je trenutaka kad se za prikolicu paprike mogao kupiti traktor. To je danas, nažalost samo san, kaže Predrag Dobošarević, koji ne odustaje od ove proizvodnje ali naglašava da seljak sada mora da „svaštari“, kako bi „preživeo“. Zoran Maštrapović se trudi da što više usavrši proizvodnju paradajza, a svojevremeno je još u februaru uspeo da odgaji krastavce
Tamo gde njive dobro rađaju, najviše zbog vredne seljačke ruke, devet kilometara severnije od Bogatića, prostire se Banovo Polje. Ušoreno mesto sa lepim kućama. Ulice i dvorišta puna zimzelenog drveća. Kažu upućeni da u 470 kuća živi oko 1.700 ljudi. To je istina nezahvalno reći jer iz godine u godinu mnogo više žitelja sela umre nego što se rodi.
Selo ima deset ulica, pet prodavnica, više otkupnih stanica mleka. Ovome treba dodati dve pekare i sportsku halu, koja može da primi oko 1.000 posetilaca.
U prošlosti Banovo Polje je bilo poznato po banovima. Oni su raspolagali velikim površinama obradivog zemljišta. Legenda još beleži da je tu neki ban tražio sebi raj. Zastao je baš na prostoru ovog starog mačvanskog sela, koje tako dobi ime.
Danas se meštani najviše bave povrtarstvom, a ne zapostavljaju ni stočarstvo. Decenijama Banovopoljci uzgajaju papriku, paradajz i ostalo povrće. Tako , prostor njihovog atara i proglasiše za raj paprike i paradajza. Istina u ovom poslu im je malo ko ravan u Mačvi.
-Jedne godine sam uspeo da odgajim krastavce još u februaru. Treba da je i godina naklonjena ovoj proizvodnji. S druge strane mi se trudimo da koliko toliko eliminišemo negativne vremenske uslove, koji nisu retki. Potrebno je i dosta ulaganja, znanja ponajviše. I pored „skučenog“ tržišta, dobra roba i danas brzo nađe kupca, kaže Zoran Maštrapović, ugledni povrtar iz ovog sela.
Ko je prvi u Mačvi, tom je teško naći premca u Srbiji. Sa oko 100 hektara ovdašnji vredni povrtari na mnoge pijace širom Srbije, tokom leta iznesu oko 4.000 tona paradajza, 3.500 tona paprike i preko 2.000 tona drugog povrća. Pedantni statističari su izračunali da Banovo Polje u sezoni povrćem može da snabdeva oko 200 hiljada stanovnika.
-Obrađujemo 15 hektara oranica. Od toga uvek je jedan hektar povrća. Paprika obavezno. Kupus, paradajz... Seljaci su prinuđeni da „svaštare“. Zato godišnje utovim i oko 100 komada svinja, 10 bikova. Hranimo i krave, a godišnja isporuka mleka je oko 12 tona, kaže Predrag Dobošarević, koji svojim osnovnim proizvodom, a to je paprika „krči“ put na sve zahtevnijem i znatno suženom tržištu, posle raspada bivše države.
On i više drugih proizvođača u ovom selu naglašavaju da se manje više, zahvaljujući velikom trudu uvek moglo dobro zaraditi. Istina poljoprivredi danas ne cvetaju ruže. Ima i gubitaka ali upornost pobeđuje.
Više domaćina Banovog Polja, raspolažu modernim oborima za tov stoke. I po ovoj delatnosti su se pročuli van prostora Mačve.
Seoski atar je površine oko 2.300 hektara. Od ovog broja 270 hektara su šume, a povrće svake govine uzgajaju na oko 100. Ova proizvodnja ima tendenciju širenja. Najviše zbog povrća, brojni nakupci, svakog leta su česti“ gosti“ sela.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa