Инфо

7. фебруар 2019.7. феб 2019.
БАНОВО ПОЉЕ ЦЕНТАР МАЧВАНСКОГ ПОВРТАРСТВА

РАЈ ЗА ПАПРИКУ И ПАРАДАЈЗ

Било је тренутака кад се за приколицу паприке могао купити трактор. То је данас, нажалост само сан, каже Предраг Добошаревић, који не одустаје од ове производње али наглашава да сељак сада мора да „сваштари“, како би „преживео“. Зоран Маштраповић се труди да што више усаврши производњу парадајза, а својевремено је још у фебруару успео да одгаји краставце
Тамо где њиве добро рађају, највише због вредне сељачке руке, девет километара северније од Богатића, простире се Баново Поље. Ушорено место са лепим кућама. Улице и дворишта пуна зимзеленог дрвећа. Кажу упућени да у 470 кућа живи око 1.700 људи. То је истина незахвално рећи јер из године у годину много више житеља села умре него што се роди.
Село има десет улица, пет продавница, више откупних станица млека. Овоме треба додати две пекаре и спортску халу, која може да прими око 1.000 посетилаца.
У прошлости Баново Поље је било познато по бановима. Они су располагали великим површинама обрадивог земљишта. Легенда још бележи да је ту неки бан тражио себи рај. Застао је баш на простору овог старог мачванског села, које тако доби име.
Данас се мештани највише баве повртарством, а не запостављају ни сточарство. Деценијама Бановопољци узгајају паприку, парадајз и остало поврће. Тако , простор њиховог атара и прогласише за рај паприке и парадајза. Истина у овом послу им је мало ко раван у Мачви.
-Једне године сам успео да одгајим краставце још у фебруару. Треба да је и година наклоњена овој производњи. С друге стране ми се трудимо да колико толико елиминишемо негативне временске услове, који нису ретки. Потребно је и доста улагања, знања понајвише. И поред „скученог“ тржишта, добра роба и данас брзо нађе купца, каже Зоран Маштраповић, угледни повртар из овог села.
Ко је први у Мачви, том је тешко наћи премца у Србији. Са око 100 хектара овдашњи вредни повртари на многе пијаце широм Србије, током лета изнесу око 4.000 тона парадајза, 3.500 тона паприке и преко 2.000 тона другог поврћа. Педантни статистичари су израчунали да Баново Поље у сезони поврћем може да снабдева око 200 хиљада становника.
-Обрађујемо 15 хектара ораница. Од тога увек је један хектар поврћа. Паприка обавезно. Купус, парадајз... Сељаци су принуђени да „сваштаре“. Зато годишње утовим и око 100 комада свиња, 10 бикова. Хранимо и краве, а годишња испорука млека је око 12 тона, каже Предраг Добошаревић, који својим основним производом, а то је паприка „крчи“ пут на све захтевнијем и знатно суженом тржишту, после распада бивше државе.
Он и више других произвођача у овом селу наглашавају да се мање више, захваљујући великом труду увек могло добро зарадити. Истина пољопривреди данас не цветају руже. Има и губитака али упорност побеђује.
Више домаћина Бановог Поља, располажу модерним оборима за тов стоке. И по овој делатности су се прочули ван простора Мачве.
Сеоски атар је површине око 2.300 хектара. Од овог броја 270 хектара су шуме, а поврће сваке говине узгајају на око 100. Ова производња има тенденцију ширења. Највише због поврћа, бројни накупци, сваког лета су чести“ гости“ села.
Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa