Инфо

7. фебруар 2019.7. феб 2019.
НАЛЕД

Више од 100 незапослених спремно за излазак на тржиште традиционалних рукотворина

Министарство за рад запошљавање, социјална и борачка питања, у сарадњи са НСЗ, Етно мрежом и НАЛЕД-ом уручило је у свечаном холу Палате Србија сертификате за 106 полазника из девет градова и општина Србије у оквиру програма „Рукотворинама до посла“
Више од 100 незапослених лица са евиденције Националне службе за запошљавање, успешно је прошло обуке за овладавање техникама израде традиционалних рукотворина и добило шансу да, као самостални произвођачи континуирано остварују приходе кроз отварање занатске радње или ангажовање у занатским удружењима на локалу.
Министарство за рад, запошљавање, социјална и борачка питања, у сарадњи са НСЗ, Етно мрежом и НАЛЕД-ом уручило је у свечаном холу Палате Србија сертификате за 106 полазника из девет градова и општина Србије (Београд, Краљево, Бор, Нови Пазар, Крагујевац, Прокупље, Ниш, Суботица и Лесковац) у оквиру програма „Рукотворинама до посла“.
Међу полазницима највише је било жена и половина је старости изнад 50 година односно из рањивих и тешко запошљивих група. Још 43 је у доби између 30 и 50 година, као и десеторо млађих од 30. Чак 84 је обуке прошло са високим оценама што охрабрује да ће им нова знања обезбедити успешан пласман на растуће тржиште протоколарних и пословних поклона.
На свечаности су говорили Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања, Зоран Мартиновић, директор Националне службе за запошљавање, Александар Симоновић, председник Општине Прокупље и Виолета Јовановић, председница Етно мреже, испред институција и организација које су реализовале програм.
Министар Ђорђевић најавио је да ће Министарство за рад у сарадњи са НСЗ дати континуирану подршку за произвођаче рукотворина кроз обуке за тржиште рада и професионалног оспособљавања у јавним радовима.
- Обуке имају за циљ подизање способности и упошљивости трајно незапослених, претежно жена и младих из руралних подручја и, поред прилике да самостално зарађују, квалификују се за друге развојне програме у сарадњи с Етно мрежом и НАЛЕД-ом. Очекујемо да их подрже и њихове локалне самоуправе. Општине представљају прву адресу за помоћ занатским удружењима јер могу, као Сомбор и Оџаци, да им обезбеде простор за рад и да, као привреда и држава, користе рукотворине за своју репрезентацију - изјавила је Јовановићева.
Уз менторе са Факултета примењених уметности и 16 врсних едукатора из свих крајева Србије, полазници су током двомесечне обуке и праксе савладали технике ручног ткања (клечана техника), веза и златовеза и израде нецане чипке.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa