Berza

  • aero 800 ⚫ 0,00%
  • aven 1.250 ▲ 0,08%
  • enhl 500 ⚫ 0,00%
  • jmbn 5.105 ⚫ 0,00%
  • kmbn 2.540 ▼ -0,31%
  • kmbnpb 870 ▲ 8,75%
  • niis 551 ▲ 0,55%
  • rso1491 138,68 ⚫ 0,00%
  • vbse 2.700 ▼ -0,22%
(4. april 2019.)
Promocija knjige u Biblioteci šabačkoj

Najskuplja samoća

Svojevrstan kolaž zbivanja i slika današnjice. Suštinski problemi civilizacije i maskiranje poretka neslobode u jednom romanu
Najskuplja samoća
Autor romana „Legenda o Pablu“, Miloš Nikolin po profesiji je farmaceut, a po vokaciji pisac koji vešto balansira između preciznog sveta hemije i maštovitog književnog. Specifičan, prepoznatljiv jezički stil doprineo je da se priča o pacijentu duševne bolnice nađe u izboru za Ninovu nagradu 2018. godine. Aktuelna tema obogaćena je Miloševom literarnom sposobnošću i imaginacijom da univerzalno popularnu problematiku u romanu iskaže na poseban način. Da li je samoća privilegija pojedinca, ili odraz nepripadanja vremenu? Svesno otuđenje? Ova i slična pitanja autor pokušava da odgonetne u najnovijoj knjizi.
-„Legenda o Pablu“ sadrži sublimaciju svih mojih literarnih interesovanja kako u estetskom, tako i u načinu razumevanja, tretiranja današnjeg sveta. U fokusu, kao i u prethodna dva romana je otuđenost savremenog čoveka. To je mnogo širi pristup. Zbog čega je glavni junak duševno poremećena osoba? Zato što osobe koje su van svakodnevnih tokova i nisu sputane normativima ponašanja, društva, zakona mogu mnogo slobodnije da govore o svemu što vide i kritikuju svet. Takvi junaci su veoma zahvalni, bilo da se radi o romanu, priči, ili filmu. Pablo Kostela živi u hermetički zatvorenom svetu potpune izolacije, što je karakteristika današnjice i virtuelne realnosti koja nas okružuje. On je ujedno i beskompromisni kritičar savremenog sveta. Društvene fenomene koji postoje, vrlo direktno, možemo reći i grubo proziva, a to je krik bunta i beznađa - naglasio je autor.
Mozaična struktura romana kroz dva fabularna toka i kratke epizode, po uzoru na „Bledu vatru“ Vladmira Nabokova, analizira celokupnu civilizaciju i sveprisutne devijacije.
- Srpska savremena književna scena nije sklona hrabrim duhovima koji mogu da se porede sa svetskom književnom tradicijom i aktuelnim trenutkom. Knjige Miloša Nikolina provociraju duboke istine sveta u kome živimo na jedan metafizički način. Već u naslovima a možemo pronaći mnoštvo izvornika koje on na suptilan književni način citira u svojim delima. Podsetiće nas na vreme i karakter vremena u kome živimo - istakao je književni kritičar Petar Arbutina na promociji romana „Legenda o Pablu“ u Biblioteci šabačkoj.
M. Ž.

Najnoviji broj

2. april 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa