Инфо

Берза

 • aero 790 ▲ 0,64%
 • dinnpb 3.500 ⚫ 0,00%
 • epen 14.084 ⚫ 0,00%
 • epin 2.760 ▲ 2,22%
 • gmon 2.500 ▼ -13,79%
 • jesv 5.200 ⚫ 0,00%
 • kmbn 2.799 ▲ 1,60%
 • kmbnpb 1.171 ⚫ 0,00%
 • mbls 3.000 ⚫ 0,00%
 • niis 723 ⚫ 0,00%
 • svrl 595 ▼ -0,34%
 • tgas 12.000 ▲ 0,35%
(4. април 2019.)
САОПШТЕЊЕ

ЧЕМУ (КОМЕ) СЛУЖИ ПОЛИЦИЈА?

Кроз холивудске филмове научили смо да је слоган америчке полиције „To serve and protect“ (Да служи и заштити), па смо ваљда, као генерација одрасла на тим филмовима, претпоставили да наша полиција има сличну улогу. Знамо да им је на челу министар који је купио диплому, и који позицију шефа унутрашњих послова користи за личну промоцију, и клеветање политичких противника.
Али то је политика, а полиција би, као служба који је основана да заштити грађане, требало да функционише професионално, без обзира на одлуке шарлатана са врха. Без предрасуда, и без дискриминације, према свим грађанима Републике Србије.
У петак, 29.03.2019. године одржан је 11. по реду протест #1од5милиона, где је Савез младих Шабац учествовао као један од организатора. Након више од два месеца шетње, донета је одлука да се промени траса, и да се иде према насељу Тркалиште. Тачан распоред улица је уредно пријављен полицији, и то седам дана унапред, са напоменом да се мења траса шетње, а полиција је дала дозволу.
Основано је било очекивати да ће саобраћајна полиција изаћи, и регулисати саобраћај током шетње, као што је то чинила претходних недеља, и као што то чини на протестима у другим градовима, те на тај начин заштитити грађане који протестују против режима који је сваког дана један корак ближе аутократији. Ово није само морална дужност полиције, него и законом дефинисана обавеза.
Но, на шетњи је било више него упадљиво одсуство полиције на кључним раскрсницама у граду. Редари организатора су морали сами да заустављају саобраћај и усмеравају возила која су била на траси шетње. Ово није посао организатора!
Грађани, који траже основна људска права и слободе (за које су се цивилизоване државе избориле још у 18. веку),осетили су се несигурно, и незаштићено. На среду, редари су били на висини овог неочекиваног задатка, и осигурали безбедну шетњу за све учеснике.
Као Савез младих Шабац, оштро осуђујемо одлуку Полицијске управе Шабац да не пружи заштиту својим суграђанима на протесту.
И истовремено питамо начелника саобраћајне полиције у Шапцу – ко је донео овакву одлуку противну закону? Да ли је ово било политичко наређење, или професионална одлука? И у чијем интересу они обављају своју дужност – интересу свог народа, или интересу партије која је узурпирала државу?
Желимо да подсетимо све запослене у Министарству унутрашњих послова да држава има овлашдење употребе силе, само зато што јој је народ поверио ту дужност, али, на крају, грађани наше земље су врховни носиоци легитимитета.

С поштовањем САВЕЗ МЛАДИХ ШАБАЦ

Најновији број

23. мај 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa