4. april 2019.4. apr 2019.
SAOPŠTENjE

ČEMU (KOME) SLUŽI POLICIJA?

Kroz holivudske filmove naučili smo da je slogan američke policije „To serve and protect“ (Da služi i zaštiti), pa smo valjda, kao generacija odrasla na tim filmovima, pretpostavili da naša policija ima sličnu ulogu. Znamo da im je na čelu ministar koji je kupio diplomu, i koji poziciju šefa unutrašnjih poslova koristi za ličnu promociju, i klevetanje političkih protivnika.
Ali to je politika, a policija bi, kao služba koji je osnovana da zaštiti građane, trebalo da funkcioniše profesionalno, bez obzira na odluke šarlatana sa vrha. Bez predrasuda, i bez diskriminacije, prema svim građanima Republike Srbije.
U petak, 29.03.2019. godine održan je 11. po redu protest #1od5miliona, gde je Savez mladih Šabac učestvovao kao jedan od organizatora. Nakon više od dva meseca šetnje, doneta je odluka da se promeni trasa, i da se ide prema naselju Trkalište. Tačan raspored ulica je uredno prijavljen policiji, i to sedam dana unapred, sa napomenom da se menja trasa šetnje, a policija je dala dozvolu.
Osnovano je bilo očekivati da će saobraćajna policija izaći, i regulisati saobraćaj tokom šetnje, kao što je to činila prethodnih nedelja, i kao što to čini na protestima u drugim gradovima, te na taj način zaštititi građane koji protestuju protiv režima koji je svakog dana jedan korak bliže autokratiji. Ovo nije samo moralna dužnost policije, nego i zakonom definisana obaveza.
No, na šetnji je bilo više nego upadljivo odsustvo policije na ključnim raskrsnicama u gradu. Redari organizatora su morali sami da zaustavljaju saobraćaj i usmeravaju vozila koja su bila na trasi šetnje. Ovo nije posao organizatora!
Građani, koji traže osnovna ljudska prava i slobode (za koje su se civilizovane države izborile još u 18. veku),osetili su se nesigurno, i nezaštićeno. Na sredu, redari su bili na visini ovog neočekivanog zadatka, i osigurali bezbednu šetnju za sve učesnike.
Kao Savez mladih Šabac, oštro osuđujemo odluku Policijske uprave Šabac da ne pruži zaštitu svojim sugrađanima na protestu.
I istovremeno pitamo načelnika saobraćajne policije u Šapcu – ko je doneo ovakvu odluku protivnu zakonu? Da li je ovo bilo političko naređenje, ili profesionalna odluka? I u čijem interesu oni obavljaju svoju dužnost – interesu svog naroda, ili interesu partije koja je uzurpirala državu?
Želimo da podsetimo sve zaposlene u Ministarstvu unutrašnjih poslova da država ima ovlašdenje upotrebe sile, samo zato što joj je narod poverio tu dužnost, ali, na kraju, građani naše zemlje su vrhovni nosioci legitimiteta.

S poštovanjem SAVEZ MLADIH ŠABAC

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa