1. avgust 2019.1. avg 2019.
ŠABAC INSIRIŠE DRUGE
VATERPOLO: NEMANjA ANDRIĆ, TRENER VK „ŠABAC“

ŠABAC INSIRIŠE DRUGE

Ovdašnji vaterpolo klub nije samo rezultatski uspešan, već i istinski veliki klub. Igračka karijeru Andrić okončao nastupajući za Šabac. Mlad tim spreman da napadom uzvrati na napad. Evropa pokazatelj napretka. Pripreme sa najboljima na kontinentu
Nemanja Andrić jeste novi trener Vaterpolo kluba ŠABAC, ali on u ovdašnji klub nije došao, on se Šapcu vratio, a opet tek sada se upoznaje sa uslovima za rad i funkcionisanje. Ovaj „čvor“ lako se da razmrsiti.
- ŠABAC je poslednja ekipa za koju sam nastupao kao igrač, te mnoge od ljudi u klubu poznajem dugo. To su one godine kada smo igrali van matičnog grada. Danas smo domaćini na sjajnom sportskom objektu sa odličnim uslovima. Shodno tome na bazenu kao i u klubu se osećam kao kod kuće – započinje NEMANjA ANDRIĆ priču za „Glas Podrinja“.
Hronološki osvrt kontakta rukovodstva kluba i sadašnjeg trenera početke ima u prethodnom letu.
- Već neko vreme sam u kontaktu sa upravom kluba, a ove sezone smo se i dogovorili. Kada kroz razgovor zaključite da slično razmišljate, da se pravci razvoja i napretka ekipe poklapaju, onda osetite da ćete zaista imati podršku, a to je preduslov za uspeh.
U dosadašnjoj trenerskoj karijeri mnogo ste radili sa mladima, svih uzrasta i danas se to ističe kao kvalitet. Vodili ste mlađe kategorije „Radničkog“, „Spartaka“ i bili selektor reprezentacije do 15 godina.
- Možda zvuči surovo, ali klub je fabrika, a treneri mašine. Rad sa decom i mladim igračima je u mnogo čemu specifičan. Oni odrastaju pred vašim očima. Bio sam u njihovim godinama i znam kakvi su sve problemi i razmišljanja, te je neophodno, uz taktički pristup, poklanjanjem pažnje svakome omogućiti da uči, kroz ponavljanja, a opet stvoriti timski duh i učiniti da oni usvoje suštinu u kojoj je tim uvek iznad pojedinca.
Sastav sačinjen od sedam ili osam igrača rođenih u ovom veku i drugih iskusnijih, ali ne i igrača u poznim igračkim godinama, nosiće kapice osvajača duple krune. Hoće li ovo biti psihološki teža sezona u odnosnu na prethodnu?
- Hoće, ali ne nužno. Hoće, zbog toga što je prošla sezona bila rezultatski odlična. Ono što će ove sezone biti prednost jeste podmlađen sastav sa iskusnijim igračima. Svakako ovakav sastav predstavlja spoj dobrog ritma i donošenja pravih odluka.
Klub je u ovom trenutku na mestu gde žele svi da budu. Cilj je i drugih da mogu cele godine, svaki dan, u svojim prostorijama, da gledaju pehare namenjene pobedniku lige i kupa.
-Klub postaje veliki onog momenta kada počne da inspiriše druge. Jedan od najboljih pokazatelja da je ŠABAC postao veliki je što sada mi kod drugih budimo želju da nas pobede, nadmaše, da nam oduzmu tron. Između ostalog, zahvaljujući uspesima Šapca, druge ekipe ulažu više ove sezone, vraćaju igrače iz inostranstva, a to je odlično za naš klupski vaterpolo. UZ Partizan i Vojvodinu sa velikom bazom igrača, sada imamo još jaču Zvezdu, sa Milanovićem, Rađenom, Novi Beograd gde su Šapić i Vujasinović, Radnički sa nekoliko novih, odličnih igrača, gde svi pretenduju osvajanju domaćih trofeja. Još jedan dokaz veličine kluba je jedna od najbrojnijih škola vaterpola u Srbiji, gde roditelji prepoznaju značaj ovog sporta za razvoj deteta i istovremeno osećaju dobar rad i stabilne temelje na kojima je klub zasnovan.
Kada rezultatski zaslužite sve, onda ste u „defanzivi“, branite osvojeno, a drugi su napadači?
- Biće mnogo neizvesnih utakmica. Napadom ćemo braniti do sada osvojeno.
Posle decenije i po ŠABAC ponovo igra u Evropi, sada u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Šta je realno očekivati na evropskom nivou?
-Evropa će nam pokazati gde smo u ovom trenutku i važno je da prihvatimo smernice tog iskustva u daljem radu. Ko prati vaterpolo zna da naši timovi u Ligi šampiona, prethodne dve godine nisu osvojili ni bod! Posmatrano tako, svaki bod je napredak, ali to svakako neće biti naš primarni cilj. Realno je i tome treba da težimo, da igramo dobro, hrabro se suprostavimo svima i da od prvog plivanja za loptu pokažemo duh koji će kod protivnika izazvati respekt. Naravno, bit sporta je nadmetanje i pobeda, te nemamo nameru da bilo kome unapred čestitamo.
Osim kvalifikacija, evropski izazovi Šapčane očekuju i u drugom delu priprema.
-U planu je sparingovanje sa Jugom iz Dubrovnika, Mladosti iz Zagreba i Solnokom iz Mađarske. To su timovi iz samog vrha evropskog i svetskog vaterpola. Želimo da se merimo sa najboljima, kako bi iskoristili što više svojih potencijala
O atmosferi na Gradskom baeznu već se govori širom regiona.
-Klub je razvio sjajan kocept gde su igrači, stručni štab, uprava i navijači jedna porodica. Šapčani klubu daju maksimalnu podršku i zaista predstavljaju igrača više na domaćem terenu. Niko do sada nije imao lako gostovanje u Šapcu. Nadam se da će se o fenomenalnoj atmosferi na Šabačkom bazenu ove godine pričati i u Evropi
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa