15. avgust 2019.15. avg 2019.
Žarkov srebrni let
TEKVONDO: ŽARKO KRAJIŠNIK, DRUGI NA SVETU

Žarkov srebrni let

Dalek je i težak put do Uzbekistana. Dok se ŽARKO KRAJIŠNIK spremao za Taškent, klub i porodica su činili sve da obezbede sredstva za put do bivše sovjetske republike, jer Savez nije predvideo sredstva za Svetsko kadetsko prvenstvo u tekvondou. Borba na više „frontova“ beše uspešna, a tamo daleko, Žarka je čekao još teži put od ovog, put do medalje, a prešao ga je vrlo uspešno.
-Pre prvenstva nije bilo pritiska drugih. Jedino što su mi zabranili trener i porodica je da se uplašim i da tako budem lošiji od realnih mogućnosti. Ja sam sanjao medalju, sigurno da ne bih bio zadovoljan nečim manjim – ističe na početku kadetski vicešampion sveta u kategoriji do 45 kilograma.
Avioprevoz do Uzbekistana vodi preko Bugarske,Rusije i Kazahstana, dok trasa do drugog stepenika postolja vodi preko Afrike, Australije, Meksika.
-Prve dve runde, protiv Afrikanaca sam dobro odradio i samopouzdanje je raslo, ali i pritisak, jer je medalja izgledala sve bliže, a opet jako daleko. Australijanac i Meksikanac su posebni izazovi, dueli gde se tokom meča menja pristup, taktika, ali epilog je uvek bio pozitivan. Četvrtfinale i polufinale su bili iscrpljujući i fizički i psihički, najmanji pad koncentracije značio bi nenadoknadiv gubitak u meču.
Ovo je bio tvoj prvi nastup na Svetskom prvenstvu i postoje li reči za osećaj pred takmičenje i sada, kada nastavljaš treninge kao vicešampion sveta.
-Drugačiji osećaj u odnosu na druga takmičenja, sam naziv Svetsko prvenstvo, trema jako velika, sigurno da sam bio i uplašen, međutim, kada su mečevi počeli, znao sam svoj cilj i zadatke, trener me je ubedio da mogu, verovao u mene i nadam se da sam uzvratio na pravi način.
Možeš samo stepenik gore sada. Koji su naredni ciljevi?
-Uskoro je Evropsko prvenstvo i želim i tu medalju. Mnogo zavisi od žreba, tu će biti opet Rusi koji su zadali našim repezentativcima i meni najviše problema. Ipak, sada učestvujem kao vicešampion sveta i ne mogu ništa manje od odličja da ciljam.
Pre Evropskog, Žarko ima još jednu obavezu, još jednom da vrati za ukazano poverenje, ovaj put u Osnovnoj školi „Laza Lazarević“.
-Teško je uskladiti školske i sportske obaveze i sigurno da se ne bih snašao da nema razredne koja ima mnogo razumevanja i izlazi u susret uvek. Počinje uskoro nova školska godina i obaveza je da pokažem kako je ukazano poverenje zasluženo, odnosno da ispunim sve školske obaveze.

Taktika i koncentracija
Uz Krajišnika na putu uspeha bio je njegov klupski trener MILOŠ LAZIĆ. Obaveza trenera je da se izbori sa svim sitnicama koje koče njegove takmičare, ali i brine o protivnicima, što nije ni malo lako.
-Rivale saznate na žrebu, međutim nije lako dobiti podatke o njima pre turnira. Najpre su Žarka čekali tekvondisti iz Svazilenda i Centralnoafričke Republike, tu nije bilo načina da saznamo bilo šta, već spremamo taktiku i pratimo meč. Australijanac i Meksikanac su dostupniji, gledao sam ih na Jutjubu, međutim nije samo to dovoljno za pripremu meča – ističe Lazić.
Zašto su oni bili drugačiji izazov?
-Druga škola tekvondoa, rivali na koje nismo navikli, specifična konstitucija. Oni su posmatrali Krajišnika, kao i mi njih i to su bile psihološki teške borbe. Mi i oni smo menjali taktiku i tokom meča, to je i borba gde jedan drugog žele da iznenade.
Pripreme za Prvenstvo su podrazumeale rad na različitim lokacijama.
-Sparingovali smo širom regiona, radio je i u čuvenoj „Profaks“ akademiji u Beogradu, istoj gde su trenirale Milica Mandić, Tijana Bogdanović. Ovo je najveće takmičenje za svakog učesnika i svako dolazi spremniji nego bilo kada. Nije lako ni između mečeva, običaj je da takmičar izađe napolje, na svež vazduh, ali u Taškentu je bilo 41 stepen na dan takmičenja i nije bilo poente. Izlazak iz rutine radnji tokom takmičenja je još jedan, poseban, izazov.
Uz Žarka, ŠABAC je imao još jednog predstavnika koji je bio na korak od uspeha.
-UROŠ BELANOVIĆ je nastupao i ponosan sam na njegove borbe. Da je samo za nijansu bio povoljniji žreb, bio bi i on na postolju. U četvrtfinalu čekao ga je Rus, favorit turnira. Uroš je bio egal i u samoj završnici je izgubio. Kasnije je u polufinalu baš taj takmičar pobedio sa 20 razlike rivala. Da je Belanović prošao, sigurno bi bio u finalu. Pre tog meča je ostvario dve pobede i kao i Žarku, reč zamerke nemam da uputim, samo čestitke.
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa