15. avgust 2019.15. avg 2019.
Bajkovita stvarnost
"Fairy tales" u galeriji
Kulturnog centra

Bajkovita stvarnost

Čitav kosmos je pun čuda, samo smo mi navikli na njih pa ih nazivamo običnim stvarima - Andersen
Postavka pod nazivom "Fairy tales", akademskih slikara Dragane i Dragana Đurđevića je otvorena u petak u galeriji Kulturnog centra. Ovo je prvo zajedničko predstavljanje umetnika koji su neobičan bajkoviti mikrokosmos preneli na platno.

-Posetioci mogu videti crteže, ilustracije koje su deo maštarija i nesvakidašnjeg sveta Dragane i Dragana. Zajednički rad je pokazatelj senzibiliteta i umešnosti koje poseduju uz iskustvo - rekla je direktorka Kulturnog centra Sonja Petrović Jagić.

Izložbu čine radovi nastali kao plod individualnog i zajedničkog stvaralaštva dva autora. Nit koja spaja postavku su motivi inspirisani fantastikom.

-Do izložbe je došlo spontano. Dragan i ja smo brat i sestra, često smo zajedno radili, tako da je to bila osnovna ideja sa koja je inicirala čitavu priču. Koliko imamo zajedničkih tema, motiva kada su slike u pitanju, toliko postoji i doza individualnosti, jer svako od nas poseduje drugačiji temperament, a ono što nam je zajedničko su radovi na kojima se vidi da smo pomirili senzibilitete, a opet sačuvali individualnost u umetničkom izrazu - pojasnila je Dragana Đurđević i dodala da je ilustracija nepravedno zapostavljena, a da su sa "Fairy tales" pokušali da je približe široj javnosti.

-Često su nas i profesori na fakultetu savetovali da se više bavimo likovnošću, a manje ilustracijom. Kao što je primetno, nisam mogla da „pobegnem“ od svog temperamenta i ilustracije kao značajnog dela svog umetničkog opusa.
Poseban pečat radovima daju imaginarni, pomalo mitski motivi, bliski autorima i njihovom poimanju nestvarnog, okruženja tokom odrastanja.

-U detinjstvu često smo zajedno crtali. To je bila simbioza dva različita sveta sa specifičnim simbolima, dva rukopisa koja čine kompleksnu, i kompletnu priču. Crtanje je za mene oduvek nešto blisko, retko, istinska ljubav. Nažalost, u današnje vreme se ne neguje brižljivo kao vizuelni medij izražavanja- rekao je Dragan Đurđević.
Bajkovita stvarnost za javnost dostupna je do 16. avgusta.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa