Info

15. avgust 2019.15. avg 2019.
Pomoć srpskim  porodicama na Kosovu
ODRŽANA HITNA SEDNICA SKUPŠTINE GRADA

Pomoć srpskim porodicama na Kosovu

Mi želimo da širimo znanje umesto bezumlja, da pomognemo ljudima da nauče da rade, umesto da se svađaju. To je naša politika. Radićemo to bez obzira na besomučne laži i pritiske koje sprovodi SNS
Proteklog četvrtka održana je hitna sednica Skupštine grada Šapca. Na dnevnom redu našla se samo jedna tačka - izdvajanje sredstava iz budžeta grada šapca za realizaciju projekta "Red fruit know - how for better life". Projekat se realizuje u skladu sa sporazumom o saradnji grada Šapca i Diakonie Austria gem, a podrazumeva pomoć za sedam srpskih porodica iz Goraždeva u opštini Peć da zasade jagode.
Sednica je izazvala oštre polemike među odbornicima. Odbornici Srpske napredne stranke izašli su iz skupštinske sale pre početka glasanja. Odluka je usvojena sa 36 glasova.
Odbornici SNS optužili su vlast u Šapcu da je ovim sporazumom priznala nezavisnost Kosova. Izneli su zamerke što u Sporazumu o projektnoj saradnji navodi Kosovo kao država i tražili da se narednog dana održi nova sednica na kojoj bi odobrili da se srpskim porodicama na Kosovu odobre veća novčana sredstva, ali da se to ne čini na ovaj način.
-Ovaj sporazum je ponižavajući za Srbiju. SNS nije za to da se potpisuju bilo kakvi sporazumi koji Kosovo tretiraju kao međunarodno priznatu državu. To sebi ne sme da dozvoli niko u Srbiji, pa ni gradonačelnik Šapca. Mi predlažemo da se iz budžeta grada pomognu srpske porodice koje žive na Kosovu, da znanje, sadni i repromaterijal damo srpskim porodicama kao direktnu pomoć. Sredstva treba da se odnesu direktno na Kosovo, a ne da se to radi preko nevladinih organizacija. Dokument koji Nebojša Zelenović treba da potpiše navodi Kosovo kao priznatu državu i ovo je sporazum između dve zemlje, rekao je šef Odborničke grupe SNS Aleksandar Pajić.
Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović odbacio je tvdnje da priznaje Kosovo i istakao da je za njega Kosovo Srbija “kao i za svakog normalnog čoveka u ovoj zemlji”. Smatra da je projekat kvalitetan i da su proizvođači jagoda u Pocerini odličan primer kako se od ovog posla može zaraditi.
-Ono što je ovde ključno i što se provlači već neko vreme jeste besomučna laž koju širi SNS. Ovde niko nema ni moć ni nadležnost da uradi bilo šta što ima veze sa državnim sporazumima. Ovo je regularan način da grad Šabac pomogne i osnaži srpske porodice u Goraždevcu i da se osposobe da zarade novac. Na isti način smo pomagali naše porodice u Pocerini koje su sa 20 hektara proširile proizvodnju jagoda na 1.200 hektara, postali najveći proizvođači ovog voća u Srbiji i godišnje inkasiraju više od 20 miliona evra. Želimo da se to desi i na Kosovu. Mi želimo da širimo znanje umesto bezumlja, da pomognemo ljudima da nauče da rade, umesto da se svađaju. To je naša politika. Radićemo to bez obzira na besomučne laži i pritiske koje sprovodi SNS. Ovde smo imali prilike da čujemo govor mržnje. Umesto da budemo srećni što imamo neko znanje da delimo i da od toga svi mogu da žive bolje, mi ćemo stalno da se delimo. To je politika SNS koja je dovela do toga da umesto 1.200 ljudi u Goraždevcu sada živi 700. Umesto da 20 porodica sadi jagodu sadiće samo sedam i to najhrabrijih koji su uspeli da se odupru pritisku srpske liste na Kosovu i Metohiji, a to je zapravo SNS koja sedi u Vladi Ramuša Haradinaja dok nas proglašava izdajnicima, istakao je gradonačelnik Zelenović.
Dva odbornika Narodnog slobodarskog pokreta (do prošle godine odbornici SNS) odlučili su da podrže odluku, ali tek pošto im je gradonačelnik sa govornice potvrdio da ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu. sa druge strane, odbornica Narodne stranke, iako se pojavila na početku sednice, otišla je pre glasanja.
Obaveze Šapca
Sporazum je zaključen u cilju pomoći za 13 poljoprivrednika iz srpskih i albanskih zajednica u selima oko Peći kako bi se zasadila 3 hektara zasada jagoda uz obezbeđenu neophodnu opremu i sadnice. Obaveza grada Šapca, saglasno navedenom sporazumu, je obezbediti 10.000 evra za sadnice jagoda koje će biti korišćene na 1,5 hektaru zemlje srpskih porodica u selima oko opštine Peć. Šabac je sredstva izdvojio za nabavku sadnica, a obezbediće i obuku na terenu kao, a pomoći će i širenjem znanja o tehnologiji gajenja jagoda.
Diakone Austria će obezbediti 14.400 evra za ovaj projekat.
M.M.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa