15. avgust 2019.15. avg 2019.
foto: macvainfo

foto: macvainfo

“HAJDUČKO VEČE” ODRŽANO U SUBOTU

Krajišnik Harambaša po navici

Tradicionalno, prve subote u avgustu, održano je 53. “Hajdučko veče” u Crnoj Bari. Celodnevnim programom još jednom se podsetilo na stare običaje i život predaka u Mačvi.
Aleksandar Krajišnik iz Majura još jednom je poneo titulu harambaše, čime mu je pripala oficirska sablja i nagrada od 50.000 dinara. Drugo mesto osvojio je Marko Petrušić iz Badovinaca, koji je svoju nagradu od 30.000 dinara poklonio za lečenje Jelene Maletić iz Bogatića. Treće mesto zauzeo je takođe Badovinčanin, Miloš Paunić koji je nagrađen sa 20.000 dinara. Krajišnik je titulu izborio peti put, posle nadmetanja u disciplinama: bacanje kamena s ramena, skok iz mesta udalj, borbi na brvnu, skoku iz mesta uvis preko panja, nadvlačenju klipka i penjanju uz drvo. Podsetimo, Petrušić je prošle godine osvojio treće mesto, a nagradu je i tada ustupi za lečenje jednog bolesnog deteta.
Nekadašnje svadbene običaje dočarali su Marija Ljubinković, u ulozi mlade, i Marko Šaponja, kao mladoženja. Bogato ukrašeni fijakeri sa “svatovima” u narodnim nošnjama krenuli su sa hipodroma u Bogatiću ka Crnoj Bari, usput podsećajući kako je nekada izgledala svadba. Ispoštovani su svi običaji, a neizbežno kolo povelo se nekoliko puta.
Ni ove godine nije izostala “Hajdučka regata”. Više od 30 plovila spustilo se sa Alanovića navoza u Prnjavoru preko Badovinaca do cilja u Crnoj Bari.
Na Vasinom šibu nadmetali su se lovci, ribolovci i gastronomi. Pobedu u gađanju glinenih golubova u ekipnoj konkurenciji odnelo je Lovačko udruženje “Mačva” iz Bogatića, čija ekipa je osvojila i treće mesto. Drugi su bili gosti iz Republike Srpske, bijeljinska “Semberija”. Takmičari su ogledali spretnosti i pojedinačno. Prvi je bio Milan Đorđević iz Uba, drugi Milan Radović iz Vladimiraca, a treći Goran Jokić iz Klenja.
Desetine dece u kategorijama: mlađi pioniri, stariji pioniri i devojčice oprobalo se u pecanju ribe na plovak koje je organizovala Opštinska organizacija sportskih ribolovaca “Klen” iz Bogatića.
Deo “Hajdučke večeri” bio je i Sajam etno hrane, pića i domaće radinosti na kom je pored Udruženja žena “Crnobarke” učestvovalo još 12 izlagača iz Srbije i okruženja. Za prigodan kulturno-umetnički program bili su zaduženi FA “Đido” iz Bogatića, sestre Trifunović i KUD “Lijevča” iz Srpca u Republici Srpskoj.
Manifestacija je završena koncertom na kom su nastupile Sandra Rešić i pobednica “Zvezda Granda” Džejla Ramović.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa