12. septembar 2019.12. sep 2019.
VELIKANI I ŠAMPIONI
VATERPOLO: RIVALI ŠAPČANA

VELIKANI I ŠAMPIONI

Dva šampiona i tim iz vrha jedne od najboljih liga Evrope. Terasa domaćin i favorit, Steaua nastuplala u Ligi šampiona prethodne sezone, Terasa i Strazbur stali u plej ofu
Vreme je za nešto novo u istoriji šabačkog vaterpola. ŠABAC je klub debitant u kvalifikacijama za Ligu šampiona, gde je prvo kolo vrlo uspešno prebrodio, no za uživanje na lovorikama nema vremena, jer odmah startuje drugi krug kvalifikacija. Manje je ekipa, kraće traje, sličan intenzitet i znatno jači rivali su ono što će obeležiti ovu rundu, hronološki pretposlednju pred elitu. Naš tim će za rivale imati najbolji tim Rumunije, STEAUU, šampiona Francuske, STRAZBUR i domaćina turnira, trećeplasirani klub Španije, TERASU.
STRAZBUR je izborio, prethodne sezone, u sve kvalitetnijoj ligi Francuske, najpre prvo mesto u regularnom delu, izennadio mnoge, a potom i u plej ofu došao do titule pre favorizovanog Marseja i ekipe sa najboljom podrškom Pej d Eh. Ove godine se u kvalifikacije uključuje od druga runde. Prethodne sezone je, u istoj fazi, lako savladao Enku i Oradeu, poražen ubedljivo od Breše, izborio plej of, no tu nije imao šanse u dvomeču protiv Sport Menadžmenta (Italija) (4:10; 6:16). Ukoliko nije bilo izmena u skorijem periodu, ekipa je iskusna, sa čak sedam igrača starijih od 30 godina. Marković, Bratić, Sutić i Letica, internacionalci iz Hrvatske su predvodnici grupe iskusnih igrača, a od stranaca su tu još Slovenac Babibić i Gruzin Kintusrašvili. U ekipi je i nekoliko reprezentativaca Francuske.
STEAUA, veterpolo sekcija slavnog i u Rumuniji, istovremeno najomiljenijeg i najomraženijeg kluba. Sedmogodišnju dominaciju Oradee u Rumuniji prekinuli su 2016. godine i od onda Bukureštani ne silaze sa trona. U ovu kvalifikacionu fazu unose, kao i Šabac, uigranost nastupa u prvoj rundi, gde su osvojili četvrto mesto na turniru u Barseloni, ali se igrom nisu iskazali. U prvom kolu su iznenadili domaćina, nisu imali problema protiv turske Enke i najslabije Banja Luke, dok su ih Pej d Eks i Sintez rutinski savladali. U Ligi šampiona se nisu proslavili, uspeli su samo da savladaju dva puta Crvenu Zvezdu, a u rosteru dominiraju domaći igrači, uz neizbežne inetrnacionalce: Grka Kapocisa, Marinića, hrvatskog internacionalca, reprezentativca Crne Gore Murišića, najboljeg strelca, srpskog vaterpolistu Đorđa Filipovića i više reprezentazivaca Rumunije: Dragušina, Kalina, Ionatu, Georgea, Gibana. Poput Francuza, značajan deo igračkog kadra je u četvrtoj deceniji života.
TERASA, domaćin, željan grupne faze posle neuspeha u prethodnoj. Izborili su bez poraza plasman u plej of, igrali nerešeno sa velikim Sport Menadžmentom, ali su u poslednjoj fazi pognute glave napustili dvomeč protiv Breše, iako nisu odigrali loše duele. U domaćoj ligi su regularni deo završili samo sa tri poraza, osvojili poziciju dva, odmah iza neprikosnovene Barselonete. U plej ofu ih je savladala Barselona. U LEN kupu su zastali u četvrtfinalu. Sasatv je praktično sastavljen samo od domaćih igrača, posle Šapca najmlađi, a predvodnici su iskusni Visente Agilar, Mora Belmonte i Sančez Kampos.
Princip takmičenja je ligaški, svaki od timova će odigrati po tri meča, a dva najuspešnija plasiraće se u plej of, poslednju kvalifikacionu fazu. Osim u Terasi, kvalifikacije će biti odigrane još u: Oradei, Beogradu i Budimpešti.

RASPORED
Petak, 13.09.
19:00 Terasa – Steaua
20:30 ŠABAC – Strazbur

Subota, 14.09.
18:00 Terasa – ŠABAC
19:30 Steaua – Strazbur

Nedelja, 15.09.
10:30 ŠABAC – Steaua
12:00 Terasa - Strazbur
D. B.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa