10. oktobar 2019.10. okt 2019.
Narandžasti i sivi za istoriju
Rađanje šabačkog baskina

Narandžasti i sivi za istoriju

Odigran prvi meč u istoriji u Šapcu. U planu osnivanje kluba. Profesor Andriolo očekuje da sledeći put dođe u Šabac sa svojom ekipom,
na prijateljski meč
Nadamo se da će narandžasta i siva u našem gradu poneti obeležje nečeg posebnog, drugačijeg i novog u Šapcu. Markere ovih boja nosile su ekipe koje su odigrale prvi meč baskina u istoriji našeg grada. Sportska istorija Šapca je bogatija za još jedan sport, prvi koji, u svom konkretnom obliku, objedinjuje osobe sa invaliditetom i osobe bez invaliditeta. Profesor Alberto Andriolo, italijanski košarkaški stručnjak i trener baskina u Italiji, posle junske posete Šapcu, ponovo je došao u grad na Savi i kroz igru demonstrirao mlad, a po svojoj ideji veliki sport.
-Jednom ocu u Kremoni je bilo teško da gleda kako njegova ćerka, sa težim oblikom invaliditeta, stoji po strani dok se drugi igraju na časovima fizičkog ili u slobodno vreme. Zajedno sa sinovima je osmislio i postepeno utvrđivao pravila sporta nazvanog baskin. Svaki novi grad na baskin mapi Evrope je velika radost. Samo u ovom sportu jednako učestvuju osoba sa i bez invaliditeta, jednako doprinose pobedi i porazu, jednako osećaju tu veličanstvenu draž sporta. Znam da ste vi košarkaška nacija, bolji ste od nas u košarci, ali u baskinu verujem da imate šta da naučite od Italijana – rekao je profesor Andriolo.
Zahvaljujući kompaniji „Veskovini“ Šabac je dobio neophodnu opremu za ovaj sport i spreman je da dalje podržava razvoj ovog sporta. Italija je kolevka baskina, a san je da se širi dalje Evropom.
-Naša disciplina približava narode, države. Frederiko Veskovini je bio najveća podrška pri osnivanju kluba u Udinama, nesebično podržava razvoj baskina u Šapcu. Moj san je da iz Šapca sport „osvoji“ Srbiju i da baš odavde otpočne stvaranje saveza klubova iz cele srednje Evrope – dodao je Andriolo.
Rezultat se ne piše još, uskoro hoće, ali će pamtiti svi taj osećaj kada postignete poen.
-Uživali smo, mnogo osmeha se vidi na svim licima. Prvi put igramo, a već čekamo sledeću priliku. Ne znam koliko će pamtiti drugi ovu utakmicu, ali ja ću zauvek, jer sam postigla i koš – rekla je Đurđica Kovačević, jedna od akterki utakmice, deo „sive“ ekipe.
Malo gde je sport dobrodošao kao u Šapcu, sportskom gradu, uveren je Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada.
-U baskinu smo svi zajedno, delimo svaki treutak utakmice. Svi smo jednaki. Svega nekoliko meseci je proteklo od prve prezentacije do prve utakmice, što pokazuje volju i rad na razvoju baskina u Šapcu. Uveren sam da će brzo biti formiran i tim i da ćemo parirati i timovima iz Italije – rekao je Pajić.
-Baskin je inkluzivni sport koji podseća na košarku, nosi ime koje spaja reči basket i inkluzija. U istoj ekipi su osobe sa i bez invaliditeta, muškarci i žene i po tome je jedinstven.

B. D.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa