2. april 2020.2. apr 2020.
Prostirka kao rešenje
POSLE ODLUKE O ZABRANI ŠETANjA KUĆNIH LjUBIMACA TOKOM TRAJANjA POLICIJSKOG ČASA

Prostirka kao rešenje

Postoji psi koji mogu da izdrže 12 sati, ali mnogo veći broj ne može. Još je kritičnija zabrana koja je na snazi vikendom. Njihovi organizmi su kao i ljudski. Trpljenje izaziva bol koji nije ni malo prijatan. Nije normalno da kućni ljubimci nemaju mogućnost da izađu napolje i obave nuždu. To je mučenje za njih
Odluka o zabrani šetnje kućnih ljubimaca u trajanju od 20 minuta tokom trajanja policijskog časa u periodu od 20 do 21 sat u velikoj meri je iznervirala vlasnike životinja.
Činjenica je da je vreme pandemije više nego ozbiljno i da postoji veliki broj ljudi koji nema empatiju za životinje, naročito u situaciji vanrednog stanja. Problem je u tome što te životinje moraju da žive, a sada svoje stečene životne navike moraju da prilagođavaju novim uslovima i to životinjama stvara ogroman problem.
Novim merama restrikcije, i za kućne ljubimce važi policijski čas ranim danima 12 sati od 17 do pet ujutru, a vikendom od 15 do pet ujutru. Neka svetska iskustva govore o tome da nije zdravo držati kućne ljubimce u kući duže od osam sati bez mogućnosti da obave nuždu.
Veterinarka Veterinarske stanice Šabac Tanja Arsenić kaže za Glas Podrinja da kućni ljubimci jednostavno ne mogu da izdrže toliko dugo bez obavljanja nužde napolju.
- Postoji psi koji mogu da izdrže 12 sati, ali mnogo veći broj ne može. Još je kritičnija zabrana koja je na snazi vikendom. Njihovi organizmi su kao i ljudski. Trpljenje izaziva bol koji nije ni malo prijatan. Nije normalno da kućni ljubimci nemaju mogućnost da izađu napolje i obave nuždu. To je mučenje za njih - ističe Arsenić.
Ona naglašava da su u najvećem problemu ljubimci koji žive u stambenim zgradama.
- Mnogo je lakše ljudima koji imaju kuće i dvorište, ali oni u stanovima su u velikom problemu. Moramo da budemo svesni da je ovo situacija sa kojom se veterinari do sada nisu susretali. Niko nije mogao ni da pretpostavi da ćemo imati zabranu izvođenja kućnih ljubimaca u večernjim satima - napominje Arsenović.
Prema njenim rečima, jedino rešenje koje postoji to jeste da se koriste prostirke.
- To je neka vrsta pelene koja se prostre, najbolje na terasi, i onda se kućni ljubimci “nauče” da na prostirci obave nuždu. Sada već postoje i različite veličine koje se prilagođavaju veličini pasa i koštaju između 40 i 80 dinara - kaže Arsenić.
Ona ne sme ni da pomisli šta bi moglo da se desi u slučaju policijskog časa u trajanju od 24 sata. To je pitanje na koje nikada niko, kako kaže, nije ni pomislio.
Uglavnom
disciplinovani
Vlasnici kućnih ljubimaca u Šapcu su uglavnom disciplinovani. Velika je sreća mnogih što imaju dvorište pa lako rešavaju ovaj problem. Vlasnici pasa u stanovima uglavnom imaju manje pse i oni u velikoj meri koriste prostirke za obavljanje nužde, kao i terase. Oni koji imaju u stanovima veće pse, priznaju da su u problemu i da po cenu kazne prekrše zabranu.

Udruženja ćute
Najzanimjivije u celoj ovoj priči je što društva za zaštitu životinja ćute i ne oglašavaju se po ovom pitanju. Po neka objava na društvenim mreža i to je to. Čak je i Levijatan dosta tih, izuzev prvog čoveka ovog pokreta Pavla Bihalija koji se na Tviteru obračunava sa neistomišljenicima koji se usude da kritikuju ovu spornu odluku. Slično je i sa organizacijom Orka koja čak ni na svojoj veb prezentaciji nema reč povodom ovog ograničenja.
N. K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa