17. septembar 2020.17. sep 2020.
PODSEĆANjE NA STATUS  PISMENOSTI I OBRAZOVANjA
PREZENTACIJA POVODOM MEĐUNARODNOG DANA PISMENOSTI

PODSEĆANjE NA STATUS PISMENOSTI I OBRAZOVANjA

Osim osnovnih podataka o ovom datumu i definicije pismenosti, prezentacija je obuhvatila i statističke podatke o broju (ne)pismenih u svetu, slikovito prikazala najčešće jezičke nedoumice (nije-nego), pojedine zanimljivosti o obrazovanju, jeziku i pismu a sve to bilo je „začinjeno“ stihovima koji se bave ovom temom, autora Nikola Miloševića, učenika osmog razreda
Aktuelna epidemijska situacija je, osim novina u nastavi i obaveznih mera zaštite u školama, uticala i na promenu načina obeležavanja pojedinih značajnih datuma kakav je međunarodni dan pismenosti. Umesto prisustva svih đaka koji bi pratili, recimo javni čas posvećen ovoj temi, ove godine u koceljevačkoj osnovnoj školi on je obeležen pripremom prezentacije koja je učenicima dostupna on lajn.
O ovoj temi svojim školskim drugarima govorili su učenici završnih razreda Ana Nedić i Nemanja Popović, vešto vođeni sugestijama profesorke srpskog jezika i književnosti Tatjane Jeremić.
Osim osnovnih podataka o ovom datumu i definicije pismenosti, prezentacija je obuhvatila i statističke podatke o broju (ne)pismenih u svetu, slikovito prikazala najčešće jezičke nedoumice (nije-nego), pojedine zanimljivosti o obrazovanju, jeziku i pismu a sve to bilo je „začinjeno“ stihovima koji se bave ovom temom, autora Nikola Miloševića, učenika osmog razreda.
–Volim da pišem pesme i već sam osvojio neke nagrade. Inspiraciju nalazim svuda oko sebe, a o ovoj temi ideje se rađaju najčešće u učionici, na časovima- kroz osmeh otkriva Nikola koji ne krije zadovoljstvo zbog povratka u školske klupe nakon polugodišnje pauze jer, kako kaže, ništa ne može da zameni direktan kontakt sa nastavnicima i druženje sa vršnjacima na odmorima.
Međunarodni dan pismenosti obeležava se širom sveta 8.septembra. Ideja se pojavila 1965. godine, a obeležavanje ovog datuma započeto je godinu dana kasnije. Cilj je da se svake godine svet podseti na status pismenosti i obrazovanja odraslih na globalnom nivou, odnosno da se upozori na problem nepismenosti koji još postoji u većem delu sveta.
Prema podacima Instituta UNESCO za statistiku u svetu postoji oko 774 miliona nepismenih osoba što čini preko 16 odsto stanovništva starog 15 i više godina i to uglavnom žena. Još 67 miliona dece osnovnoškolskog uzrasta nije u školi, a 72 miliona adolescenata nižeg srednjoškolskog uzrasta takođe ne može da ostvari svoje pravo na obrazovanje.
Postoji nekoliko kriterijuma za određivanje pismenosti a osnovni podrazumeva da osoba ume da pročita i napiše tekst iz svakodnevnog života. Podaci govore da je danas u našoj zemlji manje od dva odsto nepismenih. Prema popisu stanovištva od pre devet godina nepismenih je bilo nešto više od 127 hiljada.
V. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa