29. april 2021.29. apr 2021.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Dan planete Zemlje u Vladimircima:

Čuvamo prirodu za nove generacije

U akciji podržanoj od opštinske uprave učestvovali su članovi „Eko volontera“ i zaposleni i učenici OŠ „Žika Popović“. Pored ulepšavanja školskog dvorišta, osnovna svrha događaja je negovanje okruženja za nove generacije
Povodom obeležavanja Dana planete zemlje, 23. aprila, park vladimiračke osnovne škole obogaćen je novim sadnicama „drveća koje daje energiju“. U akciji podržanoj od opštinske uprave učestvovali su članovi „Eko volontera“ i zaposleni i učenici OŠ „Žika Popović“. Pored ulepšavanja školskog dvorišta, osnovna svrha događaja je negovanje okruženja za nove generacije.

Bratislava Velisavljević Foto: Glas Podrinja


Aktivni i u doba Korone
Eko volonteri u Vladimircima su osmislili niz aktivnosti uprkos epidemiji Korone, izjavila je ispred Udruženja Bratislava Velisavljević i dodala da je slična akcija planirana i za 26. april u školskom dvorištu izdvojenog odeljenja u Belotiću.

-Svedoci smo svakodnevnog masovnog udruženja prirode, i baš zbog toga je od izuzetnog značaja da iskoristimo svaki trenutak da podignemo svest naših sugrađana o važnosti očuvanja okoline. Odlučili smo se za sadnju plemenitih stabala koja daju energiju, poput bora i breze, i drveća koje uzima i prerađuje lošu energiju kao što je topola- objasnila je Velisavljevićeva, i pozvala sve sugrađane koji to još nisu ičinili da se vakcinišu, jer kako navodi, vakcina je najveće dostignuće medicine u istoriji i samo tako možemo pobediti epidemiju koja svakodnevno odnosi brojne ljudske živote.

Stanko Gligorić Foto: Glas Podrinja


Mladi budućim mladima
OŠ „Žika Popović“ broji preko 500 učenika. Po rečima direktora Stanka Gligorića, broj učenika se svake godine smanjuje. Stanovnika u selima je sve manje, ali se on nada da će se to stanje promeniti. Kako bi do promene došlo, ali i kako bi smo imali šta da ostavimo mladim naraštajima, neophodno je povećati stepen društvene odgovornosti kod svih, a pre svega kod generacija koje dolaze.
-Aktivna smo podrška svim udruženjima koja nam se obrate. Posebno smo ponosni na nedavnu akciju koju smo imali u saradnju sa NURDOR-om u kojoj je učestvovala cela škola. Danas obeležavamo Dan planete zemlje na način koji koristi i današnjim, a koristiće i nekim budućim mladima koji će uživati u čistijem i lepšem okruženju- kazao je direktor Gligorić, a na važnost ovakvih događaja za decu osnovnoškolskog uzrasta osvrnuo se i njegov pomoćnik Marko Mihailović:

Marko Mihailović Foto: Glas Podrinja


-Ovo je pravo vreme da im ulijemo znanje o važnosti očuvanja prirodnog okruženja. Zbog toga su nam ovakve akcije od izuzetnog značaja. U samoj akciji, pored učenika učešće su uzeli i radnici, bivši zaposleni, ali i predstavnici lokalne samouprave. Smatram da ćemo ovakvim i sličnim događajima, svest o ekologiji deci podići na jedan viši nivo, jer od ovog uzrasta se počinje sa usvajanjem vrednosti i adekvatnim obrazovanjem.

Priroda kao potencijal
Kao što je već nekoliko puta napomenuto, akcija u školi „Žika Popović“ imala je veliku podršku vladimiračke lokalne samouprave. Jedna od smernica razvoja opštine je i razvoj ekološkog i seoskog turizma. Da bi se taj cilj ostvario neophodno je očuvati ono što već postoji, ali i ulagati u dalji razvoj.

Dragan Zarić Foto: Glas Podrinja


-Opštinu Vladimirci definišu predeli neverovatne prirodne lepote. U tom smislu imamo odlične potencijale za razvoj turizma. Sa druge strane,svedoci smo velikih zagađenja i prljanja prirode od strane različitih subjekata. Naš cilj je da to svedemo na minimalnu meru i sačuvamo ono što imamo. Prvi korak ka unapređenju je i pošumljavanje ogolelih i nepristupačnih terena na teritoriji opštine, ali i ovakve akcije postavljanja novih drvoreda na teritoriji same varošice- istakao je Dragan Zarić, rukovodilac odeljenja za poljoprivredu, turizam i društvene delatnosti opštine Vladimirci.
T.T.

Najnoviji broj

2. decembar 2021.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa